600 g patates2 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1/4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 buçuk çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
125 g iç bezelye
Bezelyeli patates için ilk olarak bal, 2 çorba kaşığı sirke, kırmızı biber ve tarçını bir kapta karıştıralım ve bir kenarda bekletelim. Ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi kısık ateşe oturtarak, yağı kızdıralım. Kızmış yağa patatesleri ekleyip, ara sıra karıştırarak 5 dakika boyunca pişirelim. Daha sonra ateşi biraz açıp sık sık karıştırarak küp küp doğradığımız patatesleri orta ateşte 5 dakika daha pişirelim. Kızaran patateslerin üzerine doğradığımız soğanları, tereyağını, tuzu, kalan 1 çorba kaşığı sirkeyi, çeyrek su bardağı suyu ve bezelyeleri ekleyip, soğanlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirelim. Daha sonra önceden hazırlamış olduğumuz ballı karışımı tencereye ekleyip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika daha pişirelim. Ardından tencereyi ateşten alıp, bezelyeli patatesi bir servis tabağına aktararak servis yapalım. Afiyet olsun.
Krem karamel
2/5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
3 yumurta
2 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
Birkaç damla vanilya esansı
Krem karamel tatlısı için öncelikle fırınınızı ısıtıp, 165 dereceye getirin. Diğer yandan 2 buçuk su bardağı şekeri ocakta eriterek karameli hazırlayın ve 5 krem karamel kalıbının dibine dökün. Kremayı hazırlamak için sütü bir tencerede bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve bir kenarda ılınmaya bırakın. Bu arada bir kapta yumurta ve yumurta sarılarını, şeker ve vanilya esansını telle çırpın. Ilık sütü çırpmaya devam ederek bu karışıma yedirin. Karışımı ince bir tel süzgeçten geçirerek, dibine karamel konmuş kalıplara dökün. Yaklaşık 10 santim yüksekliğinde ve yarıya kadar sıcak su dolu bir fırın tepsisine kalıpları dizin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika, krema sertleşinceye kadar pişirin. Krem karamel pişince tepsiyi fırından alın. Kalıpları sudan çıkartıp, bir kenarda soğumaya bırakın. Krema soğuyunca bir bıçağı kalıpların kenarlarında gezdirerek kremayı gevşetin ve altüst ederek tabaklara çıkarın. Yapımı tamamlanan krem karameli soğuk olarak ve dilerseniz taze meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
