500 gr. mantar2 yemek kaşığı Orkide sıvı yağ
3 adet soğan
3 diş sarımsak
1 kg. patates
6 adet dana bonfile
1 demet fesleğen
2 yemek kaşığı tereyağı
3/4 lt. kremşanti
1 su bardağı kaşar peyniri
Muskat
Tuz
Karabiber
Etli patates graten için mantarları temizleyip dilimleyelim. 1 yemek kaşığı sıvı yağı büyük bir tavada ısıtalım ve mantarları suyunu çekene kadar kavuralım. 2 adet soğanı ve sarımsağı soyup incecik doğrayalım. Mantarlara katıp kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiber ile tatlandıralım. Patatesleri soyup yıkayalım ve incecik dilimleyelim. Üzerlerini örtecek kadar soğuk suda bekletelim. Bonfileleri tek tek yuvarlayıp mutfak ipi ile bağlayalım. Kalan soğanı doğrayalım. Fesleğeni ayıklayıp kıyalım. 1 yemek kaşığı tereyağı ve kalan sıvı yağı büyük bir tavada kızdıralım. Bonfileleri tuz ve karabiber ekip kızgın yağda her tarafı kızaracak şekilde 10 dakika kızartalım ve tavadan alalım. Soğanları ve fesleğeni tavaya koyup kavuralım. Kremşanti ekleyip 3 dakika pişirelim. Tuz, karabiber ve muskat ile tatlandıralım. Büyük bir fırın kalıbını kalan tereyağı ile yağlayalım. Patatesleri ve mantarları sırayla üst üste dizdikten sonra kremşantili karışımı üzerlerine dökelim. Patatesleri 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim. Rendelenmiş peyniri fonfilelerin üzerine serpelim. Bonfileleri patateslerin üstüne alıp 5 dakika daha pişirelim. Daha sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Kars ketesi
4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı su
1 adet yumurta
İç harcı için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
Tuz
Tencereye sıvı yağı dökün. Isınınca unu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak unu kavurun. Daha sonra ocaktan alıp soğutun. Karıştırma kabına unu koyun, tuzu, kuru mayayı, yumurtanın akını, suyu ve alabildiği kadar ılık sütü dökün. Kulak memesi kıvamına gelince tezgaha alıp yoğurun. 3 dakika kadar dinlendirdikten sonra hamuru 5 adet bezeye bölün ve elinizle bastırarak avuç içinden biraz büyük olacak şekilde yayın. Hazırladığınız iç harcın hepsini üzerine paylaştırıp hamurun kenarından yavaş yavaş içe doğru bir noktada buluşturduktan sonra ters çevirip, elinizle bastırarak avuç içi büyüklüğüne getirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip, üzerine yumurta sarısı sürüp, çatal batırarak desenler yapıyoruz. Dilerseniz kalburabastı gibi rendeyle de şekil yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.
