1 kilogram ince bulgur2 su bardağı su
1 kilogram orta boy domates
35 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
1/2 su bardağı un
2 adet yumurta
10 su bardağı su
1 adet limon
1 çay bardağı Orkide ayçiçek yağı
Karabiber, kimyon, tuz
Adının hakkını veren bir köfte tarifi yazıyorum bugün. Yaklaşık 5 baş yani 35-40 diş sarımsak içeren bu yemeğin tarifi şöyle: Bulguru tepsiye koyup 2 su bardağı sıcak su ile ıslatalım. Kabarıncaya kadar bekletelim. Ardından yumurta, tuz ve baharatları ilave edip ara sıra su serperek özleşene kadar iyice yoğuralım. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayalım. Serçe parmağımızla yuvarlakların ortasında küçük bir çukur oluşturup unlanmış tepsiye dizelim. ıÜüKaynamakta olan 10 bardak suya yarım limon suyu ve köfteleri ekleyip haşlayalım. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca geniş bir kaba alalım. Sarmısakları ince ince kıyıp yağda kavuralım. Kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ilave edip pişirelim. Ardından köfteleri ekleyelim ve bir taşım kaynatıp ocaktan alalım. Son olarak ince kıyılmış maydanoz ve yarım limon suyu ekleyip tahta kaşıkla harmanlayalım ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Saray usulü güllaç
10 yaprak hazır güllaç
2.5 litre süt
2.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı hindistan cevizi
Yarım çay bardağı gülsuyu
Yeşil fıstık
File fındık
Süslemek için:
Kiraz şekerlemesi
Toz yeşil fıstık
Saray usulü güllaç için ilk olarak genişçe bir tencereyi ocağa koyun. İçine 2 buçuk litre sütü koyun ve ılıtın. Daha sonra üzerine 2 buçuk su bardağı toz şekeri ekleyin ve üzerine gülsuyunu da ilave edin. Yuvarlak bir kaba ilk önce sütten bir kepçe dökün. Daha sonra birinci güllacı parlak kısmı üstte kalacak şekilde tepsiye alın. Üzerine sütten dökün ve bu şekilde 5 adet güllacı hazırlayın. Güllacın yarısına gelince üzerine pudra şekerinin yarısını, Hindistan cevizinin yarısını, yeşil fıstık ve file fındığı ilave edin. Tekrar kalan 5 adet güllacı aralarına süt dökerek hazırlayın. Kalan pudra şekerini ve Hindistan cevizini de ilave edin. Hepsinin tamamladıktran sonra en üste tekrardan süt ilave edin. Son olarak da güllacın üzerini toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.
