1 kilogram kuşbaşı et 750 gram patlıcan
4 adet dolmalık biber
2 adet kuru soğan
3 adet domates
1 çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağı
Kızartmak için bir bardak Orkide sıvı yağ
İsteğe bağlı olarak 3-4 tane patates
Yöresel yemeklerimizden biri olan Malatya tavası için öncelikle ıÜüpatlıcanları yıkayıp alacalı olarak soyalım. Daha sonra patlıcanları tuzlu suda yaklaşık yarım saat bekletelim. Acılığı gittikten sonra sudan çıkaralım; iyice kuruladıktan sonra önceden ısıtılmış yağda kızartalım ve tavadan aldıktan sonra yağlarının süzülmesi için bir süzgece koyalım. Biberleri de aynı şekilde parçalara ayırarak kızartalım. Öte yandan akşamdan ıslatılmış olan nohutları haşlayarak hazırlayalım. Kuşbaşı eti yıkayıp bir tencerede ateşe koyarak kendi bıraktığı suyunu çektirelim. Küp şeklinde doğranmış soğanla birlikte, yağ ilave ederek biraz pembeleştirelim. Kabukları soyularak küçük parçalar halinde doğranmış domatesleri koyalım. Suyu ilave edelim ve tuzunu da atarak pişirelim. Pişen etin üzerine sırasıyla patlıcan, biber ve haşlanmış nohutu ekleyelim. Katların arasında doğranmamış birkaç diş sarımsak serpiştirelim. Arzuya göre patlıcan yerine patates de ya da patatesle patlıcan birlikte de kullanılabilir. Son olarak bir domatesi rendeleyerek üzerine koyalım ve kısık ateşte 15 dakika pişirirdikten sonra ateşten alalım ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Ispanaklı tart
Yarım kg sapları ayıklanmış ıspanak
12 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
1 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Bir kaba 10 çorba kaşığı un, 4 çorba kaşığı margarin, yumurta ve yoğurdu aktarıp yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Bu arada tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını aktarıp kızdırın. İçine kalan 2 çorba kaşığı unu ekleyip 2 dakika kavurun. Ardından üzerine sütü, tuzu ve karabiberi ilave edip muhallebi kıvamına gelene dek karıştırarak pişirin. Başka bir tencerede bir kaşık tereyağı ile doğranmış soğanı 2-3 dakika kavurun. Üzerine ince kıyılmış ıspanakları ekleyip bıraktığı suyu çekene dek pişirin. Dinlenmiş hamuru, yağlanmış tart kalıbına aktarıp yayın. Üzerine ıspanaklı muhallebiyi döşeyip rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 180 derece fırında 20 dakika süreyle pişirdikten sonra dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.
