1 adet bütün tavuk2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 büyük kuru soğan
1 çorba kaşığı toz zencefil
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı tavuk suyu
1 tutam safran
5 taze soğan
15-20 adet siyah ve yeşil zeytin
Yarım limonun suyu
Tuz ve karabiber
Farklı bir aromaya sahip tavuk yemeklerinden biri olan zeytinli tavuk içinilk olarak büyük bir tencerede veya tavada zeytinyağını kızdıralım ve tavuk parçalarının, iki tarafı da hafifçe kızarıncaya kadar kızartalım. Kuru soğan, zencefil, toz kırmızı biber, salça, tuz ve karabiber ekleyip, orta ateşte kızartmaya devam edelim. Bir çorba kaşığı suda ıslatılmış safran ile domates salçası ve tavuk suyunu tenceredeki tavuğa ilave edelim. Orta ateşte 30 dakika kadar üstü kapalı olarak pişirelim. Kıyılmış taze soğanları ekleyelim, tavuk iyice pişene ve sos suyunu çekinceye kadar pişirelim. Zeytinleri ve limon suyunu ilave edip 5 dakika daha pişirelim. Daha sonra tavukları tencereden alalım ve servis tabağına yerleştirelim. Zzeytinli sosu üzerine dökerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Sucuklu kaşarlı poğaça
125 g Orkide margarin
1 paket kuru maya
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İç harcı için:
100 g kaşar peyniri
50 g sucuk
Sucuklu kaşarlıpoğaça için ilk olarak bir kaba yumuşamış margarini alıp biraz karıştırın ve üzerine yumurtanın akını dökün. Daha sonra unu ekleyip harmanlayın. Ayrı bir kasede mayayı, ılık suyu, ılık sütü karıştırıp eritin. Sonra karıştırma kabına döküp, tuzunu, şekerini koyup, aldığı kadar unu ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. İyice yoğurduktan sonra hamuru 10 dakika nemli bir bezle örterek dinlendirin. Dinlenen hamurdan yumurtadan biraz daha küçük bezeler koparıp, avucunuzda çay tabağı büyüklüğünde açın. İçine rendelenmiş kaşar peyniri ve minik doğranmış sucukları koyup, iki ucunu birleştirip, parmak uçlarıyla bastırın ve yapışmasını sağlayın. Ardından yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizip, üzerine ayırdığınız yumurtanın sarısına çok az sıvı yağ döküp karıştırdıkta sonra fırça yardımı ile poğaçaların üzerine sürün. İsterseniz üzerine susam, çörek otu veya haşhaş serpebilirsiniz. Ilık ortamda 10 dakika beklettikten sonra 180 derecelik fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
