1 kg kabak250 gr yağsız kıyma
1 adet soğan
3 çorba kaşığı margarin
2 adet domates
2 diş sarmısak
3 dal dereotu
Tuz, karabiber
Beşamel sos için:
1 kahve fincanı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1.5 su bardağı süt
1 fincan kaşar peyniri rendesi
Tuz
Fırında beşamel soslu kabak için ilk olarak soğanları ince doğrayalım. Bir tavada margarini eritip soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine kıymayı ilave edelim ve tuz ile karabiber serpip kıyma, suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayalım. İnce kıyılmış sarımsaklarla birlikte domatesleri de kıymaya ilave edelim ve domatesler suyunu çekinceye kadar pişirelim. Öte yandan kabakları temizleyip dörde bölelim ve hafif tuzladığımız kaynar suda haşlayıp süzelim. Haşlanmış kabakları fırın kabına yerleştirelim. Üzerine hazırladığımız kıymalı harcı yayalım. Başka bir kapta tereyağını eritip unu kavuralım. Sütü azar azar ilave edip karıştırarak pişirelim, tuzunu ekleyelim. Muhallebi kıvamına gelince ateşten alıp sosu kıymalı harcın üzerine boşaltalım. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini serpelim ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim. Dereotuyla süsledikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Kaymaklı elma tatlısı
4 adet elma
2 tane karanfil
1 adet limonun suyu
1 litre su
1 litre kaynak suyu
50 gr toz şeker
40 gr kaymak
Ceviz
Önce 1 limonu, 1 kg normal suya sıkın ve 4 elmayı bütün olarak soyun. Ortasını elma çıkaracağıyla tamamen çıkartıp limonlu suya atın. Derin bir tencereye 1 kg memba suyunu koyup 2 karanfili suya atın. Elmaları limonlu sudan çıkarıp ocaktaki suyun içine atın. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika sonra elmaya kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmişse kapalı olarak dinlenmeye bırakın. Bu sayede elmayla karanfil kokusu kolaylıkla birbirine karışır. Eğer elmayı elma şekeri gibi kırmızı renkli elde etmek istiyorsanız pişirmeden evvelt 50 gr toz şekeri küçük bir tavaya koyup 1 kahve kaşığı limon suyu ilave ederek orta hararetli bir ateşte devamlı karıştırarak altın sarısı bir renk alana dek kavurun. Bu hale gelince bir çay bardağı soğuk su koyun ve bir taşım kaynatarak ocaktan alın. Küçük bir şişeye koyun. Bu renklendirici şerbetin artanını daha sonra da kullanabilirsiniz. Hazırladığınız elma tatlısını, ister bütün ister ikiye bölerek kullanın ve kaymak ile süsledikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
