2 adet patlıcan1 adet domates
2 adet kuru soğan
3-4 adet biber
4 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı şeker
Yarım demet maydanoz
Hamur için:
2,5 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım bardak su
4 çorba kaşığı margarin ve un
Patlıcanlı börek için önce fırını 200 derecede ısıtalım. Unu bir kaba koyup ortasına yumurta, zeytinyağı, tuz ve yarım bardak ılık su koyup hamuru yoğuralım ve daha sonra dinlendirelim. Patlıcanları küçük küçük doğrayıp tuzlu suya koyarak acısını alalım, daha sonra yıkayıp süzelim. Sıvı yağda ince kıyılmış soğanları kavuralım. Patlıcan ve çarliston biberi ilave ederek kavurmaya devam edelim. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra domatesleri ilave ederek tuz, karabiber ve şekerle tatlandıralım. Son olarak maydanozu da ekleyip soğumaya bırakalım. Diğer yandan hamuru 2 parçaya ayıralım. Yuvarlak bir fırın kabını yağlayıp hamuru fırın kabı büyüklüğünde açalım. Margarini eritelim ve yarısını açtığımız hamura sürelim. Daha sonra hamuru rulo şeklinde bir şerit haline getirip, gül şeklinde saralım ve tekrar yuvarlak fırın kabımızın büyüklüğünde açalım. Hamuru fırın kabına yerleştirelim. Üzerine patlıcanlı harcı serelim. Hamurun kalan yarısını da yukarıda tarif edildiği gibi açarak patlıcanlı harçla üzerini kapatalım. Böreğin üzerini yağlayıp önceden ısıttığımız fırında 40 dakika kadar pişirelim. Ilındıktan sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Çilekli tart
400 g milföy hamuru
2.5 çorba kaşığı un
50 adet yabani çilek
20 adet küçük çilek
1/2 su bardağı çilek şurubu
10 g jöle
4 çorba kaşığı toz şeker
4 yumurta
1 su bardağı süt
Yarım limon
Nane
Jöleyi soğuk suda eritin. Limon kabuğu ve toz şekeri birlikte sütte kaynatın. 3 yumurtanın sarısını ve bir yumurtanın tamamını bir kapta çırpın, içine unu ve çilek şurubunu ilave edin. Uzunca bir süre çırpın. Sonra elde ettiğiniz kremaya yavaş yavaş kaynayan sütü ekleyin. Karışımı ateşe koyup sürekli karıştırarak kaynatın. Kare bir kalıbı milföy hamuruyla döşeyin. Spatulayla düzelttiğiniz hamurun fazlasını ip şeklinde tartın kenarına döşeyin. Folyoyla üstünü kaplayın ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. Tartı fırından çıkarıp folyoyu alın, hazırladığınız kremayı ılık hamurun üzerine döküp soğumaya bırakın. Daha sonra tartı ikiye doğranmış çilek ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
