300 gram kıyma250 gram mantar
2 adet soğan
2 adet çarliston biber
1 adet patates
1 adet havuç
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Kaşar peyniri
Tuz, karabiber, kekik
Yayvan olarak hazırlanan sebzeli köftenin ön hazırlığı olarak önce soğanı soyup rendeleyelim. Malzeme listesinde bulunan tüm baharatları, 300 gram kıymayı ve rendelediğimiz soğanı geniş bir kap içine koyalım, iyice yoğuralım. Öte yandan patatesin kabuklarını soyalım ve havuç ile birlikte rendeleyelim. Çarliston biberi de küçük küçük keselim. Patates ve havuçla birlikte kıymanın içine ilave edelim. Bu karışımı yaklaşık olarak 1 saat buzdolabında bekleterek dinlendirelim. Bu arada mantarları hafif kızmış yağda kavuralım. Orta boy bir fırın tepsisini yağlayalım. Hazırladığımız sebzeli köfteyi tepsiye ince bir tabaka halinde yayalım. Fırında çok az pişirdikten sonra çıkartalım. Üzerine mantarları yayalım ve tekrar fırına koyalım. Yaklaşık 20 dakika daha pişirelim. Tepsiyi tekrar fırından çıkartarak üzerine kaşar peyniri rendesi serpelim. 2 dakika daha fırında tuttuktan sonra çıkartalım ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Karamelli şambali
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı un
Şerbet için:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Üzerine:
Badem ya da fındık
Bademli şambali için öncelikle bir tencereye şekerin yarısını koyun. Tenceredeki şeker sulanıp renk değiştirene kadar kavurun. Şekerin rengi kahverengileşmeye başlayınca yarım su bardağı su ekleyin ve ağdalaşana kadar ocakta bırakın. Karamelleştiğinde içine, kalan 1,5 su bardağı suyu ve şekerin kalanını ilave edin. Yeterli süre ocakta tuttuktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın. Başka bir kapta şeker ve yoğurdu karıştırıp içine un ve irmiği ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve vanilyayı da ilave ederek çırpın. Küçük bir fırın kabını yağlayın, şeker ve un serpiştirin. Hamuru boşalttıktan sonra üzerine iri dövülmüş fındık serpiştirip, önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyun. Fırından çıkarır çıkarmaz şerbeti üzerine dökün. Ardından üzerini tercihinize göre badem ya da fındık ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
