500 gram pirzola 2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı biberiye
2 adet domates
Tuz ve karabiber
Biberiye soslu pirzola için kıÜüuru soğanı yemeklik doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Yayvan bir tencerede margarini kızdırıp, içine yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanlar renk alınca içine sirkeyi, biberiyeyi, ekleyip kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberi, kırmızı pul biberi, doğranmış domatesi de ekleyelim. Domatesin suyuna göre içine biraz az su ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakalım. Yağsız tavayı kızdırıp, pirzolaları hafif kızartalım. Rengi değişen pirzolaları bir fırın kabına alıp üzerine hazırlamış olduğumuz biberiyeli sosu dökelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında pirzolaların üzeri kızarana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Çikolatalı cheesecake
35 adet pötibör bisküvi
100 gram margarin
1 çay kaşığı toz tarçın
250 gram damla çikolata
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Yarım bardak kaynar su
Çikolatalı cheesecake için pötibör bisküvileri mutfak robotuna koyup un haline gelinceye kadar çekin ve derin bir kaba aktarın. Margarini eritin, eriyip ılındıktan sonra margarini de bisküvilerin üzerine ekleyin. Tarçın serpiştirip yumuşak bir karışım elde edinceye kadar yoğurun. Diğer taraftan yaklaşık 20-23 cm çapında, kelepçeli bir kek kalıbını alüminyum folyoyla kaplayın. Greyfurt büyüklüğündeki hamuru kalıba bastırarak ve kenarlarını 2 santim yükselterek yerleştirin. Bu şekilde buzdolabında bir süre bekletin. Damla çikolataları derin bir porselen ya da cam kaba koyun. Üzerine kaynar su ekleyip tel çırpıcıyla karıştırarak çikolataları eritin. Yumurtaları, toz şekeri ve unu başka bir derin kaba aktarıp iyice çırpın. Üzerine ince çekilmiş ceviz içi ve eritilmiş çikolatayı ilave edip tekrar karıştırın. Bu karışımı buzdolabından çıkarılan kekin üzerine aktarın. Keki, 10 dakika önceden ısıtılmış 150 derece ve alt-üst konumuna ayarlanmış olan fırında yaklaşık 55-60 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan kek soğuduktan sonra keki kalıptan ayırın ve dilimleyip, arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
