Yarım su bardağı mercimek1 orta boy havuç
Yarım su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı un
Çeyrek demet maydanoz
1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
1 yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber
Kızarmış mercimek köftesi için ilk olarak havuçları yıkayalım ve dışlarını kazıyarak iyice temizleyelim. Temizlediğimiz havuçları ikiye ya da üçe bölelim ve çok az tuz attığımız suda, hafifçe yumuşayana kadar haşlayalım. Havuçlar yumuşadığında kendi suyunda soğumaya bırakalım. Diğer yandan mercimeği ayıklayalım. Daha sonra mercimekleri de iyice yıkadıktan sonra az tuzlu suda haşlayalım. Havuç, mercimek ve ceviz içini, kıyma makinesinden veya mutfak robotundan geçirelim. İçine un, maydanoz, kaşar, tuz ve karabiberi katıp yoğuralım. Tüm malzemeler karıştıktan sonra elimizle köfte şekli verip galeta ununa batıralım. Köfteleri bu şekilde buzdolabında bir saat tutalım. 1 saat sonra dolaptan çıkartıp kızgın yağda kızartalım. Köfteleri tavadan çıkartınca kağıt havluda fazla yağını süzdürelim ve sıcak olarak servis yapalım. Dilerseniz un yerine galeta unu da katabilir ve herhangi bir malzemeye bulamadan direkt olarak yağa atarak da kızartabilirsiniz. Afiyet olsun.
Mayalı peynirli poğaça
1 tatlı kaşığı kuru maya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
4 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
İçine:
Yarım demet maydanoz
200 g beyaz peynir
Üzerine:
1 yumurta sarısı
Çörekotu ve susam
Mayalı peynirli poğaça için öncelikle sütü ve suyu karıştırıp biraz ılıtın. Elinizin dayanabileceği ısıya geldiğinde, suyun içine toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu karışımı, hamuru yoğuracağınız kaseye alıp içine kuru mayayı ekleyin ve üzerini bir bezle örtün. 20 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin. Kabaran mayanın için geri kalan malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru yaklaşık 50 dakika bekletin. Bu arada hamur, yaklaşık iki katına çıkacaktır. Kabaran hamurdan küçük küçük bezeler alıp elinizle açın. İçine peynirli harcı koyup yuvarlak şekilde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çatal yardımıyla hamurların üzerini çarpı şeklinde çizin ve çörekotu ile susamı serpin. Bu şekilde 20 dakika beklettikten sonra 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
