• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Terbiyeli karnıbahar çorbası

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07 Mart 2012
1 adet orta boy karnıbahar
1 adet havuç
1 adet kuru soğan
6 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz, karabiber
10 su bardağı et suyu
Terbiyesi için:
2 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
2 su bardağı süt

Terbiyeli karnıbahar çorbası için havucu ince halkalar şeklinde dilimleyip, soğanı da ince ince doğrayalım. Zeytinyağını bir tencereye aktarıp üzerine karnıbahar, soğan ve havuçları ekledikten sonra orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kavuralım. Unu da serpiştirip sürekli karıştırarak 3 dakika daha kavuralım. Soğuk veya ılık haldeki et ya da tavuk suyunu tencereye aktardıktan sonra, tuz ve karabiberi serpip birkaç kez karıştıralım. Terbiyeyi hazırlamak için, yumurta sarılarını bir kaseye koyalım. Üzerine limon suyunu ve sütü ilave edip, çatalla iyice çırpalım. Çorbanın içindeki sebzeler iyice yumuşayınca ocaktan alalım. Blendırı ile püre haline getirelim. İçindeki sebzeler ezilip, boza kıvamına gelince çorbanın içine terbiye sosunu yavaşça aktarıp çorbayı karıştırmaya devam edelim. Çorbayı tekrar orta ısılı ateşe alıp karıştırarak, kaynayıncaya kadar ocakta tutalım. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp servis yapalım. İsterseniz üzerine kırmızı pul biberli sos gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kayısılı ekmek tatlısı

100 gram kuru kayısı
Yarım su bardağına yakın şeker
1,5 su bardağına yakın su
8 dilim beyaz tost ekmeği
2 çorba kaşığı kayısı marmeladı
Süslemek için:
Nane ve kaymak

Kayısılı ekmek tatlısı için kuru kayısı, 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı, şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatalım. Kaynadıktan sonra hafif ateşte 30 dakika kadar pişirelim. Tost ekmeklerinin kenarlarını keserek tost makinesinde, ekmekler hafif pembeleşinceye kadar kızartalım. Kızarmış ekmeklerin tek yüzlerine tereyağı sürelim ve 4 dilimi, bir kaba dizerek fırına atalım. Ateşten aldığımız kayısılardan 4 tanesini süslemek için ayıralım. Kalan kayısıları, ortadan ikiye açılmış şekilde fırın kabına sıraladığımız kızarmış ekmeklerin üzerlerine dizelim. Hazırlamış olduğumuz şurubun yarısını, kayısıları dizdiğimiz ekmeklerin üzerlerine yavaş yavaş dökelim. Kayısıların üzerine, kalan 4 dilim kızarmış ekmeği kapatalım ve artan şurubu da bu ekmeklerin üzerine yavaş yavaş dökelim. Kayısılı ekmek tatlısını kaymak, kayısı ve nane yaprağı ile süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.