• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cari açıkta belirgin iyileşme BİLAL DOĞAN

Cari açıkta belirgin iyileşme

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.12.2018, 00:00
TÜİK tarafından açıklanan ticaret verilerine göre, Türkiye'nin Ekim ayı ihracatı yüzde 13 artarken, ithalatı yüzde 23.8 azaldı. Bu veriler sonrası Dış Ticaret Açığı da yüzde 93'lük azalış gösterdi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya tarafından bugün yapılan açıklamada ise enflasyonun kademeli olarak hedefe yaklaşacağı, kredi-mevduat faiz farkının azalma eğilimi gösterdiği ve cari açıkta belirgin iyileşmenin gözlemlendiği ifade edildi.
★★★
ABD tarafında da FED üyelerinin konuşmalarını takip ettik. Williams, FED'in yüzde 2'lik enflasyon hedefi çerçevesine bağlı kalması halinde, enflasyon beklentilerinin zamanla zayıflayacağını, Kashkari ise dramatik faiz artışlarının resesyona sebep verebileceğini söyledi.
Bu gelişmeler eşliğinde USDTRY paritesinde yükselişler görülüyor. Yükselişin devamında düşen fiyat kanalının üst bandına denk gelen 5.2985 önemli direnç olarak izlenebilir. Bu kanalın üst bandı geçilemediği sürece tekrardan düşüşler görebiliriz. Bu durumda da 5.0650 ve 4.8770 destek oluşturabilir. Kanaldan yukarı yönlü çıkılması halinde ise yukarı yönlü işlemler momentum kazanabilir.
★★★
Yurtiçi tarafta açıklanan Ekim ayı Dış Ticaret Dengesi'nde yaklaşık olarak son 17.5 senenin en düşük açığı verilirken, açığın sermaye malı tarafındaki ithalat daralmasından kaynaklı olması ileriye dönük riskler açısından önemliydi.
Öte taraftan önceki iki günde FED sinyalleri ile gerileyen Dolar Endeksi bugün yukarı yönlü tepki yaparken, kur tarafındaki lira lehine hareketlerin devamını sınırlandırdı.
Son iki gündeki volatil hareketlere karşın bugünkü hareketin sınırlı kaldığı görülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında G20 Liderler Zirvesi kapsamında yapılması düşünülen görüşme günün kalanı için önemli olacak. Keza, her iki ülkenin tahvil faizlerini de başkaca gelebilecek haber akışları ile birlikte izlemeye devam edeceğiz..
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA