• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Twenty One Pilots ile türler arası yolculuk ÇAĞRI ZORER

Twenty One Pilots ile türler arası yolculuk

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.10.2018, 00:00

2015'in en iyi albümlerinden biri olan 'Blurryface'e imza atan Amerikan müzik ikilisi Twenty One Pilots, yakaladıkları rüzgara kendilerini bırakmak yerine, ona yön vererek bugün alternatif sahnenin önemli isimlerinden biri olmayı başarmış durumda. Hızlı yükselişlerine, Grammy gibi camianın en prestijli ödülünü ve önemli müzik listelerinde edindikleri saygı duyulacak sıraları ekleyen Tyler Joseph ve Josh Dun ikilisi, 3 yıllık aranın ardından yeni albümleri 'Trench' ile kaldıkları yerden yola devam ediyor.



SÖZ YAZARI

İlk albümlerindeki hip hop ağırlığına neşter vuran grup, yaptıkları müziğe elektropop ve rock serpiştirerek başarılı bir denge yakalamıştı.
2013'te raflarda yerini alan üçüncü albüm 'Vessel'de yer alan Car Radio, Tyler Joseph'in iç dünyasını etkileyici bir biçimde gözler önüne seren klibi sayesinde grupla tanışmak için iyi bir seçim olacaktır. Asıl patlamayı yaratan dördüncü albüm 'Blurryface' ile ortalığı kasıp kavuran Twenty One Pilots'da vokal görevini üstlenen Tyler Joseph, aynı zamanda güçlü bir söz yazarı. Grubun davulcusu Josh Dun da her ne kadar söz yazımına katkıda bulunsa da parçaların çoğu Joseph'in kaleminden çıkıyor.

HIP HOP FİKRİ

Stressed Out, Ride, Polarize ve Farily Local'de güçlü sözlere imza atan Tyler Joseph'in hip hop hikayesi de kendisi gibi sıra dışı. Yazdığı uzun cümleleri şarkılara sığdırmakta zorlanan başarılı müzisyene, yapımcılar hip hop seçeneğini sununca ortaya bambaşka bir hikaye çıkıyor ve Joseph hip hop sularına dalıyor. Birçok türü harmanlamayı seven ikilinin geldikleri noktaya, böyle bir mecburiyetin katkısı görmezden gelinemeyecek kadar değerli.

SIRA DIŞI

'Blurryface' ile 'Trench' arasındaki süreçte My Chemical Romance'ın cover albümünde 'Cancer' parçasına yaptıkları cover ve Suicide Squad filminin bitiş jeneriğinde dinlediğimiz 'Heathens' ile emin olduk ki, Twenty One Pilots sıra dışı bir grup. Geçtiğimiz hafta çıkardıkları 4. stüdyo albümleri 'Trench'in açılış parçası 'Jumpsuit' ile grubun rock müzik yapmaktan da zevk aldığını ve türü önemsediklerini anlamak mümkün. Önceki albümlerden de türe hakimiyetlerini bildiğimiz Twenty One Pilots'ın bu parçadaki enerjisi "Acaba başlı başına bir rock albümü yapsalar nasıl olurdu?" diye düşündürtmüyor değil.

YÜKSEK ENERJİ

Yakaladıkları damarın devam niteliğindeki 'Trench'te vokalist Tyler Joseph'in ve tabii ki davulda harika işler yapan Josh Dun'ın olgunlaşan müzikal duruşlarını görebiliyoruz. 14 parçadan oluşan albümün dikkat çekici açılışının ardından gelen 'Levitate', müthiş bir geçiş sağlıyor ve türden türe geçişi fark edemiyorsunuz.
Joseph'in hip hop yeteneklerini sergilediği ve dinleyene bir an olsun nefes aldırmayan 'Levitate' sayesinde yükselen enerji hiç düşmüyor.

ŞİZOFRENİK POP

Önceki albüm için 'negatif alter egom' tanımını yapan ve Lane Boy'da "Mükemmel birine ve kusursuz bir şarkıya güvenme" sözlerini yazan Joseph, bu albümde de yaşadığı güvensizlikleri ve iç dünyasını kendine has üslubuyla anlatıyor.
Bu bağlamda, grubun yaptığı müziğe 'şizofrenik pop' etiketi yapıştıranlar haksız da sayılmazlar.
Öte yandan ana akım müziğe bu albümle birlikte tam katkı sağlayan grubun diğer işlerine nazaran elektropop havası ön plana çıkıyor. Albümde 4. sırada yer alan My Blood da bu açıdan dinleyiciyi memnun edecek kadar iyi parça.

UYUM İÇİNDE

Çok yönlü müzik yapan birçok isim var fakat hepsini uyum içinde sunan ve türlerin hakkını vererek icra eden sayılı oluyor.
'Trench', grubun aldığı ödülleri ve yaptığı albüm satışlarının gelip geçici bir başarı olmadığını ispatlar nitelikte olmasının yanı sıra, rock, pop, elektro ve hip hop sevenlere tek pakette sunulmuş dolu bir albüm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA