• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Belirsizlikler arttı kafalar biraz karışık CAHİT SÖNMEZ

Belirsizlikler arttı kafalar biraz karışık

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.11.2016, 00:00

Belirsizlikler yoğun olduğu için piyasa aktörleri risk algılarını yükselttiler ve bekle gör politikasına geçtiler.
Aslına bakarsanız neyi beklediklerini, neyi göreceklerini de bilmiyorlar. Yaklaşık iki hafta sonra FED'in toplantısı var. 25 baz puan faiz artırımı gelme olasılığı oldukça yüksek. Zaten piyasalarda artırım olasılığına katıldıkları için halihazırda bu gelişmeyi fiyatladılar. Diyelim ki FED faiz artırdı. Ne olmalı?
Dolar hafif aşağı çekilmeli, dolardan likidite hisse senetlerine, tahvillere ve altına kaymalı...
Doğru, piyasalarda bu hareketleri izleyebiliriz. Ancak ne kadar süreliğine... Yeni yılda Trump oturmayacak mı başkanlık koltuğuna...
Aralık ortasından yeni yıla kadar yine mi bekle gör politikası izlenecek?
Gördüğünüz gibi tam bir kısır döngüye girmiş durumda piyasalar.
Farenin peynir peşinde koşarak çemberi çevirmesi gibi...
Peynir sürekli değişiyor.
Bir merkez bankaları, bir OPEC, bir jeopolitik faktörler oluyor. Bir yerde kendileri de yarattılar bu çıkmazı. Küresel krizden çıkmak için enjekte edilen likidite ile her finansal araçtan maksimum düzeyde kar elde ettiler. Önce hisse senetleri sonra altın ve kıymetli madenler sonra emtialar... Gelişmekte olan piyasalar gibi BIST 100 de 90 binler ile zirve yapmıştı. Aynı şekilde gelişmiş piyasalarda coşmuş NASDAQ 100 endeksi 5 binin üstüne çıkmıştı.
Hisse senetlerinde belli bir doyum sağlayan aktörler bu sefer altına yöneldiler ve altın fiyatlarını 1900 dolar ile tarihi en üst noktasına taşıdılar. Arada bir dolarla diğer para birimlerine saldırdılar. İsviçre Frangı İsviçre Merkez Bankası'nın müdahalesi sonucu 1 seviyesinden kıl payı kurtulmuştu.

MARJLAR DARALINCA...

Uzatmayayım, FED'in normalleşme sürecine adım atmasıyla piyasalarda yeni bir süreç başladı, bu ballı börekli kar payları bitti. Her enstrümanın hareket marjı daraldı. İşte iniş çıkışlı piyasa hareketleri de bu noktadan sonra devreye girdi.
Şöyle düşünelim; küresel büyüme hızı belli mi?
Evet...
Bu durumda şirketlerin kar oranları ve bunların piyasa değerlerine yansıması belli mi? Evet belli...
Tahviller örneğin, ne kadar getiri sağlayabilir yatırımcısına, faiz oranları sıfırlara yaklaşmışken? Çok az tabii...
Daralan marjlar karşısında piyasa aktörleri çareyi iniş ve çıkışlarda buldular. Böylece spekülatif işlemlerle yapabilecekleri kar marjlarını yaklaşık iki katına çıkarmış oldular. Varsayım ki yüzde 8'lik bir aralık varsa, iki yönlü hareketle bunu yüzde 16'ya kadar yükseltebiliyor piyasa aktörleri.

YENİ YILIN İLK ÇEYREĞİ

Kısacası piyasalardan fazla bir şey beklememek gerekiyor, gelecek yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar. Sadece iniş ve çıkışları tenis maçı izler gibi izleyeceğiz.
Ne ayı piyasası ne de boğa piyasası yani. Ama ayı tuzağı ve boğa tuzağı bol olacak.
Zaten bu tuzaklara takılanlar sayesinde spekülatif kazançlar oluşmuyor mu?
BIST 100'de 73.750, 72.500 ve 71 bin destek noktaları. 76.200, 77 bin ise direnç noktaları... Büyük olasılıkla ilk destek ve ilk direnç noktaları arasında dalgalanacak endeks. Zaten işlem hacmi de yeterli seviyelere çıkamıyor.
Dolar TL kurunda teknik analiz alt ve üst sınırları 3.4750 ve 3.3930...
Benim naçizane önerim...
Belirsizlikler yoğun olduğu için sadece bir menkul kıymette bekle göre politikası yerine riski dağıtacak şekilde birden fazla enstrümanla portföy oluşturmak ve TL ile dolar arasında risk paylaştırmak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA