• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Para ve kur politikası 2018’de değişmeyecek CAHİT SÖNMEZ

Para ve kur politikası 2018’de değişmeyecek

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.12.2017, 00:00

Merkez Bankası gelecek yılın para ve kur politikasını yılı tamamlamamıza 3 hafta kala açıkladı. Uzun süredir uyguladığı politikaları aynen sürdürecek yeni yılda da... Merkez Bankası 2006 yılından bu yana başvurduğu "doğrudan enflasyon hedeflemesi rejiminde" başarılı olduğu için mi devam kararı veriyor? Yoksa başka seçeneği olmadığından mı bu rejimi uygulamak zorunda kalıyor?
Soruların yanıtlarından önce TL likidite yönetiminde ve kur politikasında izleyeceği patikaya değinelim, belirlediği hedeflerin tutarlılığını sorgulamaya çalışalım.
2001 krizi sonrası değişen Kanun ile uyumlu olarak daha doğrusu zorunlu olarak 2018 yılı para politikasının ana hedefi "fiyat istikrarı" olacak. Malum 2008 küresel krizi ile merkez bankalarının mono hedefleri tartışılmaya başlanmış ve bu bağlamda merkez bankaları fiyat istikrarının yanına finansal istikrar ikincil hedefini de ekleyerek düo hedefe geçmişlerdi.
Dolayısıyla, fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın gözetilmesine programda vurgu yapılmış.

ENFLASYON HEDEFLEMESİ REJİMİ

Para politikası rejimi gelecek yılda yine "doğrudan enflasyon rejimi" olacak. Bu temel rejim çerçevesinde Merkez Bankası para politikası kararlarını, enflasyon beklentilerine, fiyatlama davranışlarına ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelere göre verecek. Yani mevcut enflasyon oranından öte gelecek enflasyonu etkileyen faktörlerin gelecekte alacağı olası değerleri tahmin ederek politika kararlarını alacak. Oldukça şeffaf bir rejim olan doğrudan enflasyon hedeflemesine göre enflasyon hedefinin belirlenmesi gerekiyor.
Tabi nokta hedef olabileceği gibi oran artı belirsizlik marjı şekilde bir band aralığı da açıklanabiliyor. Merkez Bankası 2018'den 2020 yılına kadar Hükümetle mutabık kalarak enflasyon oranının yüzde 5 seviyesinde olmasını öngördü. Belirsizlik bandı ise yukarı ve aşağı yönde yüzde 2 puan olacak.
Likidite yönetimi çerçevesinde temel fonlama aracı 1 hafta vadeli repo işlemleri olacak. Ancak, Merkez Bankası açıkça şu durumu da dile getiriyor; gerek görülüğü günlerde 1 hafta vadeli repo ihalesi açılmayabilecek. Hatırladığınız gibi bu yıl içinde haftalık repo işlemlerine pek ihtiyaç duymadı. Çünkü yüzde 8 seviyesinde olduğundan ve bu oranı "yükseltemediğinden" ortalama fonlama oranını düşürmek adına haftalık repo aracını kullanamamıştı.
Sanırız bu yıl da benzer sıkıntılar yaşayabileceğini düşünüyor Merkez Bankası...

KORİDORA DEVAM

Aynı zamanda faiz koridorunu oluşturan gecelik borç alma ve verme araçlarına da başvuracak. Merkez Bankasının bankaları gecelik vadede fonlaması faiz koridorunun üst bandı, Merkez Bankasının bankalardan borç alması ise faiz koridorunun alt bandını oluşturuyor. Açık piyasa işlemlerinin yanı sıra zorunlu karşılık oranları, TL depo hesapları ve reeskont gibi diğer klasik politika araçlarını da kullanacak.
Gelelim kur politikasına...
Dalgalı kur rejimi devam edecek. Her yıl olduğu gibi itinayla her hangi bir reel ya da nominal kur hedefinin olmadığının altını kalın çizgilerle çizmiş Merkez Bankası...
Dolayısıyla, ekonominin doğası gereği birden fazla nominal çıpa olamayacağından, faiz oranında kullanacak çıpa hakkını, kurları da dalgalanmaya bırakacak.
Yazının başındaki soruların yanıtları ile sonlandıralım; Her ne kadar enflasyon için belirlediği hedefi tutturamasa da şu anki iç ve dış konjonktür gereği doğrudan enflasyon hedeflemesi rejimi uygulamasını sürdürmesinde fayda var. 2018 için yüzde 5 enflasyon hedefinin ne kadar gerçekçi olduğunu da sizin takdirinize bırakıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA