• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED bu hafta toplanıyor piyasalar beklemede CAHİT SÖNMEZ

FED bu hafta toplanıyor piyasalar beklemede

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.07.2018, 00:00

Geçen hafta Merkez Bankası şaşkınlığı yaşayan piyasalar bu hafta da Amerika Merkez Bankasına çevirecekler gözlerini... Büyük olasılıkla Merkez Bankası gibi FED de bu toplantısını pas geçecek. Büyük olasılıkla 1, düşük olasılıkla da 2 faiz artırımı yapacak bu yılın kalan 4 toplantısında.
Eğer bugün başlayıp yarın sonlandıracağı toplantısında faiz artırımı gelmezse 25-26 Eylül, 7-8 Kasım ve 18-19 Aralık toplantılarında 2 yerine sadece 1 faiz artırımına gidecek.
Bu durumda piyasaların tepkisi ne olur? Kurların ateşi düşer ve aynı zamanda borsa kayıplarını geri alır, bıraktığı 110 bin üzeri zirvesine bir kez daha ulaşabilir mi?

FAİZ DEĞİŞMEYECEK

Soruları yanıtlamamız için FED'in kararlarının yanı sıra diğer içsel ve dışsal faktörleri göz önünde bulundurmalıyız. Malum küresel ekonominin gündeminde Çin ve ABD arasında geçen dış ticaret savaşları var. Avrupa Merkez Bankasının genişleyici para politikalarını sonlandırma ve bu bağlamda normalleşme sürecine başlama ihtimali var. İçeride kur baskısının üreticiler üzerindeki baskısını daha doğrusu maliyet yönlü baskı kurması faktörü söz konusu. Kur gibi finansman maliyetinin de benzer şekilde yükselmesi enflasyon üzerinde olumsuz etki yarattığı gibi iç talebi de daraltıyor. Hatta borçların çevrilebilirliği sorunu da ortaya çıkıyor.
Merkez Bankası şokunu henüz üzerinden atamamış piyasaları bu hafta rahatlatacak olan gelişme şu olacak; Öncelikle FED'in Federal Fonlama Oranını aynı seviyede tutması ve buna ek olarak ılımlı diğer bir deyişle güvercin kıvamında mesajlar vermesi gerçekten kur baskısını kısmen hafifletebilecek, bir süreliğine olsa da... Örneğin bu yıl toplanda 3 faiz artırımı yapacağının sinyalini vermesi, süre giden faiz artırım sürecinin ivmelenmiş olan büyüme hızına olumsuz yansıyabileceği anlamları çıkarabileceğimiz sinyaller vermesi piyasalar için pozitif yansıma yaratacaktır.

İKİ SENARYO VAR

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın eş dönemine göre yüzde 4,1 oranında büyüme seviyesine ulaştı. Son dört yılın en yüksek büyümesi.
Yüzde 4,1'lik ikinci çeyrek performansı sonrası birinci çeyrekte açıklanan yüzde 2'lik büyüme de yüzde 2,2'ye revize edildi. Görünen o ki 2018 büyüme hızıyla ABD ekonomisi belirgin bir şekilde momentum kazanmış. Büyüme başarısına bir de yüzde 4 işsizlik rakamı ve yüzde 2,6 enflasyon oranını da dahil ettiğimizde eski Başkan Bernanke'nin eleştirilen politikalarının ilk başlarda çok eleştirilmiş olmasına rağmen aslında ne kadar işe yaradığını görebiliyoruz.
Piyasalara yansımasına gelirsek...
İyi senaryo gerçekleşirse, yani Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri faizi aynı seviyede tutarsa ve piyasa dostu mesajlar verirlerse dolar TL kuru hafif aşağı çekilir. 4,8510 ve 4,8240 seviyeleri teknik analize göre mümkün görünüyor. İyi senaryoda BIST 100 endeksi ise 97.990 ve 99.240 direnç noktalarına çıkabilir. Kötü senaryo gerçekleşirse, yani Komite faiz artırmaz ama toplam 4 faiz artırım öngörüsünü koruduğuna dair mesajlar verir ve şahin tavır takınırsa TL diğer para birimleri karşısında değer yitirir, yıl içinde ne uzayan ne kısalan borsa aynı tatsız seyrine devam eder. Çok uygun hisse senetlerine gelen taleplerle belli seviyelerini ancak korur. Kötü senaryoda dolar TL kuru 4,8960, 4,9220 ve 4,9510 düzeylerine doğru hareketlenebilir.
Umarız iyi senaryo gerçekleşir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA