• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gizli sansürde geri adım ERHAN ÇALIŞKAN

Gizli sansürde geri adım

erhan.caliskan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.08.2019, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ağustos ayı Meclisi'nde gündeme gelen "Yerel Basın" ile ilgili madde basın mensupları arasında bir hayli konuşuldu.
Yeni yargı paketinde yapılması planlanan düzenleme ile icra ve iflas ilanlarının Basın İlan Kurumu aracılığı ile gazetelerde yayınlanması zorunluluğunun kaldırılması gündemde. Bu durumda yerel gazetelerin ciddi bir gelir kaybı olacak. Basın İlan Kurumu'nun kuruluşuna dair kanunun 34. maddesindeki vasıflara uyan İzmir'deki 7 yerel gazete ve Gazeteciler Cemiyeti "Yerel basına ses ver" kampanyası başlattı.
Başkan Tunç Soyer'in, belediyenin yerel basına yardımcı olacağına dair açıklamasını müteakip 4 CHP'li Meclis üyesinin "Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararların özetlerinin İzmir'de yayın yapan ve BAŞKANLIK MAKAMI OLURU ile uygun görülen yerel gazetelerde yayınlanması .." şeklindeki önergesi meclis gündemine taşındı.
Önerge bu hali ile Başkan Soyer'i, istediği gazeteye istediği miktarda ilan verebilir hale getiriyordu.
AK Parti olarak komisyonda önergenin bu hali ile kabul edilmesi durumunda "Kamu Kaynağı İle Sansür uygulamasının" önünün açılacağı ve "Bağımsız Gazetecilik" yapmanın imkansız hale geleceğini ifade ettik. CHP'li komisyon üyelerinin bir kısmının ise bu gazeteler terörü desteklerse ya da bize aleni hakaret ederlerse Başkan'ın elinde alternatifi olsun düşüncesi ile "Başkanlık Oluru" konusunda ısrarları vardı. Biz ise 'Yasal yollara başvurulur, bir mahkeme kararı alınırsa o zaman gereği yapılır' tezini savunduk ve "Başkanlık Oluru" önergeden çıkarılsın;
"Hiçbir şart aranmaksızın yerel basına eşit miktarda ödeme yapılsın, Meclis kararları yerel gazetelerde yayınlansın" olarak önergenin değiştirilmesini talep ettik. Tüm itirazlarımıza rağmen CHP meclis üyelerinin oyları ile önerge olduğu gibi kabul edildi.

TÜM BASINA YARDIM

Yeni Asır'ın "Soyer'den basına aba altından sopa" başlığı ile konuyu gündeme taşımasının ardından konu yerel basında da gündeme geldi. Bu haberler Başkan Tunç Soyer'in gerek medyada gerekse sosyal medyada "şeffaf belediyecilik, açıklık ve halk adamı" gibi kendini tanımladığı pek çok kavrama çizik atan bir uygulama olarak İzmir tarihine geçmek üzereydi.
CHP Meclis üyeleri önergeden "Başkanlık Onayının" çıkarılmasını kabul ettiler. "195 sayılı Basın İlan Kurumu teşkiline dair konunun 34. Maddesinde belirtilen vasıflarda olan ve İzmir genelinde dağıtımı yapılan yerel gazetelerde Başkanlık Oluru aranmaksızın bütçenin eşit şekilde dağıtılması.." şekli ile oybirliği ile kabul edilen karar 14 Eylül 2019 tarihinde Belediye Meclisi'nde oylanarak yürürlüğe girecek. Bu yanlıştan döndükleri için Başkan Tunç Soyer ve tüm meclis üyelerine teşekkür ederim.
Plan Bütçe Komisyonu'nda 'Gazeteciler Cemiyeti ve basından temsilcileri toplayarak basına destek konusunu topluca ele alalım' önerim kabul görmedi. Bu destek 7 gazeteyi kapsıyor.
Ancak İzmir'de bunun dışında bir çok yerel medya kuruluşu var. Hepsi ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Ulusal gazetelerin bir çoğunun Ege eklerinin kapanması gündemde ve bir çok gazeteci arkadaşımızın işsiz kalması söz konusu.
İzmir'in sesi ulusal basında daha az gündeme gelecek. Yerel basın konusunu önemsiyoruz, "bağımsız gazetecilik" ilkesinin korunabilmesi için hassas davranıyoruz.
Ulusal yayın kategorisinde tüm Türkiye'ye dağıtılan İzmir'in basındaki 125 yıllık sesi Yeni Asır Gazetesi sırf muhalif olduğu için 2012 yılından beri Büyükşehir'den ilan alamadı. Yeni Asır'ın yaşadıklarını İzmir'in yerel basını yaşamasın istiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA