• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABD’nin Kuzey Irak oyunu-1 ERHAN GÜLENÇ

ABD’nin Kuzey Irak oyunu-1

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.09.2017, 00:00

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısı YPG tarafından ABD desteğiyle bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılırken Türkiye için Kuzey Irak'ta da tehlike çanları çalıyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Irak merkezi hükümetinin yanı sıra Türkiye ve İran'ın da şiddetle karşı çıktığı 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumundan vazgeçmiyor.
Kuzey Irak yönetimini, referanduma gitme konusunda görünürde açıktan destekleyen tek ülke İsrail. ABD bile görünürde Dışişleri Bakanı Rex Tillerson aracılığıyla referandumun ertelenmesini talep etti.

DESTEĞİ DEŞİFRE OLDU

Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Türkiye ve İran'ın karşı çıktığı ABD'nin de görünürde ertelenmesini talep ettiği referandumda ısrar etme cesareti bulmasının sebebi merak ediliyordu. Barzani, "ABD bile istemiyorken nasıl böyle bir adım atabilir?" deniliyordu.
Ancak, ortaya çıktı ki, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridoruna destek veren ABD, Kuzey Irak'ta da ikili oynuyor. ABD, bir yandan resmiyette referandumun ertelenmesini talep ederken diğer yandan referanduma destek veriyor. ABD'nin bu oyununu Barzani'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama deşifre etti.
Barzani, Suudi Arabistan merkezli Şark el Awsat gazetesine verdiği röportajda, 22 Ağustos'ta Erbil'de görüştüğü ABD Savunma Bakanı James Mattis'in kendisine "Kürdistan halkının talebi ve hedefini" anladıklarını ve referanduma karşı olmadığını belirttiğini açıkladı.
Barzani, Mattis'in referandumun, terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşa olan konsantrasyonu etkileyeceğini, bu yüzden kararın gözden geçirilmesini istediğini kaydetti.
Barzani, "Daha iyi bir alternatif olmadan, referandum kararından kesinlikle geri dönüş yok" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE TEHDİT

Mattis'in Barzani'nin aktardığı bu sözleri de ortaya koyuyor ki, ABD, Kuzey Irak'ta bağısız bir Kürt devletine karşı değil, aksine destekliyor. Referandumdan bağımsızlık çıkarsa da buna karşı çıkma gibi bir niyeti de yok. Sadece, referanduma ertelenmesi yönünde bir çekincesi olduğu görüntüsü veriyor o kadar.
Referandumdan bağımsızlık kararı çıkarsa, Irak resmen bölünecek ve Türkiye'ye komşu bir Kürt devleti kurulacak.
Bu durum, Türkiye'yi bölmeye çalışan PKK'nın işine yarayacak. Kuzey Irak'taki bağımsız Kürt devletinin ardından Türkiye'nin de bölünmesi isteyenler atağa geçecek. Türkiye, doğal olarak kendi toprak bütünlüğüne tehdit oluşturabilecek böyle bir adıma karşı çıkıyor ve engellemek için elinden geleni yapıyor.

BUNA İZİN VEREMEYİZ

ABD ise, stratejik ortak olarak nitelendirdiği, "müttefikim" dediği Türkiye'nin hassasiyetlerini Kuzey Irak'taki referandum konusunda da anlamıyor. ABD, Suriye'de PKK'nın uzantısı YPG'ye 1300'den fazla TIR dolusu silah verdi.
Bu silahlardan bazıları Türkiye'de eylem yapmak isteyen PKK'lılarda ele geçriliyor.
Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen YPG'ye silah sevkiyatını sürdüren ABD, Kuzey Irak'taki referandumu da bu tavrıyla cesaretlendiriyor.
Yani ABD, Suriye ve Irak'ta adım adım bağımsız bir Kürdistan kuruyor. Böyle bir Kürdistan kurulunca sıra Türkiye'nin de bir bölümünün bu ülkeye dahil edilmesine gelecek. O yüzden Türkiye, ne Suriye'de ne de Kuzey Irak'ta bir Kürdistan kurulmasına izin veremez, vermemelidir de.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA