• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABD’nin Kuzey Irak oyunu-2 ERHAN GÜLENÇ

ABD’nin Kuzey Irak oyunu-2

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.09.2017, 00:00

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de düzenleyeceği bağımsızlık referandumuna 21 gün kaldı. ABD'nin görünürde "ertelenmesini talep ettiği" ancak bir yandan da gidilmesi cesaretlendirdiği referanduma karşı ABD güdümündeki Irak merkezi hükümetinin tutumu da oldukça ilginç.
Merkezi hükümet de kuklası olduğu ABD gibi görünürde referanduma karşı çıkıyor.
Ancak, yaptığı yumuşak açıklamalarla da referandum için Kürtleri cesaretlendiriyor.
Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda Kuzey Irak'taki Musul'un kuzeyindeki Başika'ya asker göndermesi üzerine ortalığı ayağa kaldıran Irak merkezi hükümeti, referandumla ilgili bir türlü sertleşemiyor.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Referanduma gitmek sorunları çözmek yerine daha da çetrefilleştirir. Her halkın belli hedef ve umudu vardır. Buna saygı duyuyoruz. IKBY, Irak'ın bir parçasıdır.
Kürtler, Irak'ın birinci derece vatandaşıdır ve böyle de kalacaktır" gibi sade suya tirit açıklamalar yapıyor. Bir anlamda bağlı olduğu ABD'nin isteğiyle referanduma yol veriyor.
Yoksa, hangi bağımsız ülke yönetimi, vatanını bölecek böyle bir referanduma bu kadar müsamahalı yaklaşır?

KERKÜK'E DİKKAT

Kuzey Irak'ta yapılacak bağımsızlık referandumunun en kritik kenti ise, Türkmen kenti Kerkük olacak. 12 yıldır yenilenmeyen Kürtlerin kontrolündeki Kerkük Vilayet Meclisi referanduma katılma kararı aldı. Kerkük'te yaşayan Türkmen ve Araplar bu karara şiddetle karşı çıkıyor.
Kerkük için Kürtler de Araplar da "Bizim kentimiz" diyor. Eğer, Kerkük de böyle bir referanduma dahil edilir ve kurulacak bağımsız Kürdistan'a bağlanırsa kıyamet kopar ve kent karışır.

TÜRKMENLERİ KOVACAKLAR

Türkiye, ne referanduma ne de Kerkük'ün kurulacak Kürdistan'a bağlanmasına izin veremez. Eğer Kerkük de Kürdistan'a katılırsa buradaki Türkmenlere yönelik yeni bir sindirme operasyonu yapılabilir. Nitekim, bir Türkmen TV kanalı tarafından yayımlanan haberde Kerkük İl Konseyi'nin Salı günü yaptığı oturum sırasında ikisi de Kürt olan Kerkük Valisi Necmettin Kerim ve Konsey Başkanı Vekili Rebvar Talabani'nin referandumun ardından Türkmenlerle Arapların ilden kovulmalarını görüştüğü öne sürüldü.

KÜSTAH AÇIKLAMALAR

Her ne kadar valilik iddiayı yalanlasa da dün bir açıklama yapan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani de, küstahça ifadeler kullandı.
Barzani, üst düzey bir Şii milis liderinin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi durumunda "Kürdistan'ın düşman olarak görüleceği" yönündeki sözlerinin ardından yaptığı açıklamada "Kerkük Kürt'tür.
Kerkük'ü güç kullanarak ele geçirmeyi düşünen herhangi bir güç, Kürdistan halkının tümüyle karşı karşıya kalacak. Kanımızın son damlasına kadar savunacağız" ifadelerini kullandı.
Bir yandan PKK, Suriye'nin kuzeyinde ABD tarafından silahlandırılırken diğer yandan Kuzey Irak'ta bağımsız Kürdistan'a doğru gidilmesi Türkiye için bir beka sorunudur. Türkiye'nin bütünlüğüne büyük bir tehdittir. Türkiye, böyle bir adıma gereken cevabı verecek ve Türkmen kenti Kerkük'te bir oldu bittiye izin vermeyecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA