• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Atatürk ve muhalafet ERKİN USMAN

Atatürk ve muhalafet

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.03.2015, 00:00
21 Nisan 1931 tarihli ve 1780 sayılı Resmi Gazete'nin manşetinde Atatürk'ün CHP'li arkadaşlarına hitaben yazdığı bir not var...
"Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'nin millete beyannamesi" olarak sunulan bu bildiride Atatürk, aday listesindeki boşlukları bilerek bıraktığını vurguluyor ve CHP'lilere şöyle sesleniyor:
"Buralara muhalif milletvekillerinin veya arkadaşlarınızın isimlerini koyarak listeyi tamamlayabilirsiniz"
***
İşte, bugünkü dille o beyanname...
"CHP adına bazı seçim çevrelerinde eksik aday göstereceğime ilişkin 15.04.1931 tarihli Başkanlık Divanı kararını öğrenmişsinizdir. Partimiz adına adaylarımızı oylarınıza sunduğum bugün, ayni noktaya değinmeyi uygun gördüm.
Partimizin ulusa sunduğu esas noktalar içindeki işlerin ve çalışmaların bizim düşüncemize ve görüşümüze katılmayan milletvekilleri tarafından incelenmesini ve eleştirilmesini gerekli görüyoruz. Bunda özellikle beklediğimiz yarar, partimizin candan, yurtsever çabalarının ortaya konmasına, yayılmasına fırsat bulmak ve çoğu kez saptırılan gerçeklerin iyice anlaşılmasını kolaylaştırmaktır.
Yaptığını bilen ve hizmet yolunda önlemlerine inanan idealistler olarak kendimizin eleştirilmesini sağlamayı gerekli görüyoruz. Bu nedenledir ki sizden, partili arkadaşlarımdan, bizim programımızdan yana olmayan adaylara oy vermeniz gibi ağır bir fedakarlık istedim. Bu fedakarlığın, ülke yönetimi için partimizden milletvekili seçme göreviniz kadar önemli bir amaca hizmet ettiğine emin olunuz. Başka programdan seçeceğiniz adaylar için partimin seçmenlerine dikkat noktası olarak gösterdiğim nitelikler yalnız laik, Cumhuriyetçi, milliyetçi ve içten olmaktır. Açık bıraktığım yerler için hiçbir kişi lehinde ya da aleyhinde her hangi bir telkinim yoktur ve olmayacaktır. Açık yerlere adaylıklarını koyacaklar için vicdani kanaatinize göre oy vermeniz, özellikle rica ettiğim husustur."
CHP Genel Başkanı
Gazi Mustafa Kemal

günün fıkrası
Amerikan kruvazörünü ziyaret eden bir adam, gemicilerden birinin yaptığı makete hayran kalmıştı.
Gemiciye, "Bir kruvazörü, viski şişesinin içine sokmak hayli çetin bir iş olsa gerek" dedi.
Gemiciden cevap:
"O da bir şey mi? Siz asıl bir kruvazöre viski şişesini sokmaya çalışın da görün..."

laflama
* Ben bir klavye kahramanıyım. Atraksiyon yapıyorum durmadan. Saçmalıyorum heeey. Varın benim farkıma!
* Aşk bir sudur. Ama sen de çok sulu gözlüsün be yavrum!
* Nazım'ın dediği üzere; Hava kurşun gibi ağır. Koşun sizi zaman öldürmeye çağırıyorum.
* Karanlığa küfredeceğine, haline şükret, mum ticareti yap!
* Bu nasıl diyabet arkadaş? Tatlıları götürüyorsun, çıkar ağzındaki baklavayı bakalım!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA