• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye’nin ilk Türk ve Müslüman eczacısı ERKİN USMAN

Türkiye'nin ilk Türk ve Müslüman eczacısı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.05.2015, 00:00
Kemeraltı girişi, Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Şadi Çalık, Turgut Pura gibi nice değerlerimizin buluşma ve toplanma noktasıydı. Süleyman Altıok'un İstiklal Matbaası'nda Veysel Çıkmazı akşamlarından önce yaşanılan 'İstiklal ve İstikbal Sohbetleri' çok önemliydi. 18 Nisan Cumartesi günü 42'nci ölüm yılında Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nı, bu yıl da Konak'taki anıtının önünde toplanıp andık.
Süleyman Ferit Eczacıbaşı'yı 1973'te yitirmiştik. Aradan 42 yıl geçti. İzmir için çok önemli olan büyük hizmet adamlarımızı çok çabuk unutuyoruz. Oysa Eczacıbaşı Süleyman Ferit Bey; ülkemizin ekonomik sosyal ve endüstriyel yaşantısına tüm olumlu özellikleriyle imzasını atmış, 'İzmirliliğini hiç unutmamış' seçkin isimlerin en başında gelenlerdendir. İzmir'de hayır ve hasenat hizmetlerinin de öncüsüdür.
* * *
"Hayatının her safhasında İzmir'i yaşayan ve yaşatan" Sancar Maruflu
anlatıyor:
"Şu anda benim başkanlığını üstlendiğim; İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği'nin 1947 yılındaki ilk kurucularındandır. Süleyman Ferit Eczacıbaşı'yı satırlara, sayfalara sığdırmak çok güçtür. Çünkü o, benim daha çocukluk yaşlarımda; pek çok yararlı hizmetlerini gördüğüm ve duyduğum, gerek kişiliğine, gerekse yaşantısına hayran olduğum olağanüstü zatlardan biridir. O Türkiye'nin ilk Müslüman-Türk Eczacıbaşı'sı, İzmir'in ilk eczacılarından, mükemmel bir aile reisi, örnek bir baba, hayırsever bir insan ve hepsinden önce ulusunu, yurdunu ve yetiştiği kent olan İzmir'i son nefesine kadar unutmayan. Ülkesinin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmesi için çaba harcayan, vatanperver, gerçek bir Atatürk Cumhuriyetçisidir."
***
İzmir Gurebayı Müslimin adı altında kurulan çocukluğumuzun Memleket Hastanesi, şimdilerin ise "Devlet Hastanesi" dedikleri, şimdilerde; Doğum ve Diş hastanelerinin bulunduğu, İzmir'in ilk hastanesi, Memleket Hastanesi'nin ilk baş eczacısıydı. Alçak gönüllülüğü, mütevazılığı, yardımseverliği ile tanınırdı. Bir zamanlar İzmir'de doktor sayısı az olduğundan bazı hastaların tedavisi için kendisinden yardım istendiği de olmuştur.
18 Nisan 1973 gecesi İzmir'in Köprü semtinde hayata gözlerini yuman Süleyman Ferid Eczacıbaşı, İzmir'in köklü hizmet kurumlarından Milli Kütüphane'nin de kurucusudur. Adının, defalarca bağışçısı olduğu Milli Kütüphane'nin olduğu caddeye verilmesi istenmişse de; Süleyman Ferid Bey, Şehir Meclisi'nin bu kararını uygulattırmamış ve Milli Kütüphane'nin olduğu caddenin adının 'Milli Kütüphane Caddesi' olarak kalmasını istemiştir. 42 yıl önce; Kemeraltı Camii'nden uğurlanan cenazesine on binlerce İzmirli hemşerimiz katılmışlardı.
Günümüzde, İZFAK olarak anılan; şu anda Sancar Maruflu kardeşimizin başkanı olduğu İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği'nin de kurucularındandır. Ayrıca; bu derneğimizin tam 18 yıl da başkanlığını üstlenmiştir. Süleyman Ferid Eczacıbaşı, eşi Saffet Hanım'la birlikte, yıllarca İzmirli hemşerilerine, başta sağlık ve eğitim olmak üzere her alanda unutulmaz hizmetlerde bulunmuştur.
* * *
Kemeraltı Çarşısı'ndaki Şifa Eczanesi'nde gerçek eczacılık mesleğini 60 yıl icra ederek tüm İzmirlilerin gönüllerinde taht kurmuş Eczacıbaşı Süleyman Ferid Bey, aydın ve duygulu kişiliği ile genç Cumhuriyetimizin yeni yetişen ticaret ve sanayi erbabına iyi bir örnek teşkil etmiştir.
Büyük emek sarfederek oluşturduğu, Kemeraltı içlerindeki ilaç imalathanesini İstanbul'da bir ilaç fabrikası haline dönüştürerek Türkiye'de ilaç sanayisinin de kurucusu olması ise kelimelerle ifade edilmeyecek kadar büyük bir olaydır. Oğullarına, torunlarına ve tüm aile çevresine iyi özelliklerini aşılamış, 'Girişimcilik ve Karşılıksız Hizmet Anlayışı'nı varislerine miras olarak bırakmıştır. Çocukları ve torunları da onu hiçbir zaman üzmemişler ve bugünkü Eczacıbaşı Holding'in oluşmasını ve memlekete hizmet etmesini sağlamışlardır.
İyi insan, iyi aile reisi, olgun ve kültürlü, çağına ayak uydurmayı başarmış, iyi evlatlar yetiştirmiş, Atatürk Türkiye'sine hizmet etmiş, başarılı işadamı, hayırsever ve büyük kişilik sahibi Eczacıbaşı Süleyman Ferit Bey, ardından bıraktığı aydınlık izlerle, adını taşıyan sağlık ve eğitim kurumlarıyla her zaman içimizde, kalplerimizde yaşamaktadır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA