• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kordonboyu için Bir Bilen’den öneriler ERKİN USMAN

Kordonboyu için "Bir Bilen'den" öneriler

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.04.2015, 00:00
Çevre Bakanlığı tüm kenti kapsayacak bir yönetmelik çıkardı. İzmir Körfezi sahillerinde '8 kat izni' bile tartışılır ve 'Buraları Çin Seddi' benzetmesi yapılırken, Büyükşehir Belediyesi bu yönetmeliğe balıklama atladı ve böylece İzmir Kordonboyu'ndaki tüm binaların 10 metre daha yüksek yapılanmalarının önü açıldı.
Böyelikle, Birinci Kordon'da ruhsat bekleyen inşaatların tamamı bu durumdan yararlanacak, kent siluetinin bozulup bozulmaması dikkate alınmayacak.
Şimdi size bu işin bir uzmanı, bir yüksek inşaat mühendisinin, hem de işin içinden gelen birinin görüşlerini aktaralım.
Yıldırım Karakaplan İTÜ İnşaat Fakültesi'nin 1964 mezunlarından belki de en hızlısı.
Karakaplan'ın bu hızı, hem spor hem de mesleki yaşamında sürdü.
Burhan Özfatura'nın Belediye Başkanlığı döneminde İmar Komisyonu'nun başındaydı.
Körfez konusunu en iyi bilenlerden biri. Karakaplan'a bu gelişmeyi sorduk.
Yanıtı şöyle oldu:
"1984-89 yıllarını kapsayan Yerel Yönetim Seçimleri sırasında bu fikri Milliyetçi Demokrasi Partisi adayı Orhan Erdil ortaya atmıştı. O günlerde Kordonboyu binalarının byük bir kısmı yirmili yıllarını yeni doldurmuştu ve parsel içinde yaplacak değişim daha kötü görüntü verecekti. Tutmadı."
***
"Peki şimdi ne yapmalı?" sorusunun cevabı da şöyle:
"Kordon'da yapılacak imar değişikliği, iç kısımdaki yerleşim alanlarına nefes aldıracak şkilde serbest gabari verilmeli, tasarımcılara daha güzel eserler yaratması için alan yaratılmalı.
Serbest gabari ile ada bazında ayrık nizamlarda, T,L, M ve N şeklinde yapılaşmalarda emsal artışı yapılabilir.
Her adanın altına otopark yapma şartı da olmalı."

hayattan
Komşu'da vizeye yüzde 100 zam...
Yunanistan'ın Türkiye sahillerine yakın ve direkt feribot bağlantısı olan Rodos, İstanköy (Kos), Sisam (Samos), Sakız (Chios) ve Midilli adalarında dört yıldır uygulanan 'Sınırda Schengen Vizesi' için alınan ücretin önünüzdeki haftadan itibaren yüz 100 zamlanacağının açıklanması tepkilere neden oldu.
1 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında yedi ay süresince verilen 'Sınırda Vize', sadece bir giriş için ve maksimum 14 günle sınırlı.
Bu adaları ziyaret etmek isteyen Türkler üç gün öncesinden pasaportlarını gidecekleri geminin acentesine veriyor, işlemler acente tarafından yürütülüyor ve seyahatin yapıldığı adaya gidildiğinde gümrükte pasaportlara Schengen vizesi işleniyor, adaya giriş yapılabiliyor. Bu uygulama için acenteler ortalama 15 euro talep ederken, Yunanistan vize ücreti olarak 35 euro alıyordu.

kentten
Yasemin Kafe buluşmaları
Bu geleneksel buluşma on yıl evvel başlamıştı. Son dört-beş yıldır Yasemin Kafe'de planlı bir şekilde sürdürülüyor. Her pazartesi öğleye doğru başlayan buluşma, akşama kadar sürüyor. Bir türlü bitmeyen okul anıları, spor tartışmaları ve ihtiyacı olan öğrencilere sosyal yardım girişimleri buluşmanın başlama nedeni. Pazartesi toplantılarında katılım her hafta değişiyor ve artıyor. İşte size devamlı katılımcılardan birkaçı.
Altan Özkunt, Aziz Gürdemir, Altan Başaran, Suat Hızgider, Orhan Bülbül, Baki Gürgen, Ali Rıza Şavk, Aşkın Baykal, Osman Balcı, Savaş Gada, Kaya Sipahi, Aykut Mersa, Pınar Yurdun, Deniz Yurdun, Yener Kaytmaz, Recai Acar ve Oral Alşan.

küpe
Paranın kıymetini anlamak istersen, ödünç para almaya çalış.
Dongfellow

laflama
* Bir kilo soğan pazarda 3 Türk Lirası. Yiğit gerçekten muhtaç olmuş kuru soğana!
* "Bana balık verme, balık tutmayı öğret" Çin Atasözü, "Bana balık verme, olaylara balıklama dalmayı öğret" Türk Atasözü!
* Sordum sarı çiçeğe. "Asgari ücretle bir ay nasıl geçinilir?" diye.
"Abi sen de çalışmadığım yerlerden sordun be" yanıtını verdi!
* Fiziği düzgün bayan eleman arayan patronlara bir küçük sorum olacak.
Nikahına mı alacaksın, garsoniyerine mi atacaksın öküz?
* Ben sana vezir olamazsın demedim. Diyabet hastasısın, vezir parmağı yiyemezsin dedim!
* Güzele bakmak sevaptır. Eşinin yanında bakıp hır çıkması da senin aptallığındır!
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA