• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Toplum kalkınmasında kadınların itici gücü ERKİN USMAN

Toplum kalkınmasında kadınların itici gücü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.11.2017, 00:00

Dünya genelinde kadınların işgücüne katılımı yüzde 50'nin üstünde. Türkiye'de ise yüzde 30 ile 35 arasında. Bu tespitle yola çıkan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar devam ediyor:
"Kadınlar, toplumların kalkınmasında önemli bir itici güçtür. Küresel ekonomide kadın evinde çocuğuna bakarken de ürettiği ürünü bilgisayar ve internet aracılığı ile Çin'den Afrika'ya her yere satabilir. İşte bu nedenlerle ne kadar çok kadına ulaşabilirsek, ülke ekonomilerine katkılarını arttırırız, diye böyle bir projeye imza attı. AB'nin kadının ekonomiye, işgücüne kazandırılması ile ilgili fonları var.
Bizim yaklaşık 292 bin İzmir Büyükşehir Belediyemiz de iştirakçi sıfatıyla Meslek Fabrikasının kapılarını ücretsiz olarak açarak projemize çok kıymetli destek verdi."

***

Projenin önemli bir paydaşının da İŞ- KUR olduğunu belirten Yorgancılar, tüm kurs süresince günlük kursiyer harçlığının verildiğini ve sigorta giderlerinin karşılandığını belirtip şunları söylüyor:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikasında kurduğumuz Pasta Laboratuvarında 100 kadına mesleki eğitim verdik. 400 saatlik mesleki eğitimini tamamlayan 95 kadının 75'ini iş başı eğitimine gönderdik" KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı da, Türkiye'de her 100 kadından sadece 30'unun ekonomiye dahil olduğunu belirterek "Ekonomide Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için kadınları iş gücüne mutlaka dahil etmeliyiz. Türkiye'de ilk kez 2015 yılında kadın girişimci saysı 1101 bin kadına ulaştı ve artmaya devam ediyor.Son 5 yıl içinde İzmir'de toplamda 33 bin 653 kişiye girişimcilik sertifikası verdik.
Bunların içinde kadın sayısı 18 bin 260.
Yani yüzde 50 den fazlasını kadınlar oluşturuyor. Türkiye'de toplam 755 bin 124 kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Bu rakamın içinde 347 bin 643 kadın var.
2017 yılı Eylül itibariyle İzmir'de toplam girişimcilik eğitimine katıldı." Girişimcilik eğitimi alan tüm kadınların KOSGEB'e başvurabileceklerini dile getiren Çanakçı, "Bu yünde bütün başvurulara açığız" mesajını da veriyor.

AÇIKTA SATILAN EKMEĞİ ALMAYIN...

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, vatandaşlara 'Ekmeğinizi fırınlardan alın' çağrısında bulundu. Kent dışından getirilen veya nerede üretildiği belirli olmayan ekmeklerin sokak aralarında, tozun çamurun içinde satıldığına dikkat çeken Sırtı, ' Bu durum toplum sağlığını da tehdit ediyor. Belediyelerle yaptığımız işbirlikleri sonucu önemli ölçüde bu satışların yapılmasını önledik.
Ancak insanlarımızın da duyarlı olması, evine sofrasına götürdüğü, evladına ailesine yedirdiği ekmeğe karşı hassas olması gerekli. Fırınlarımızda çeşit çeşit, çavdarından mısırına taze, hijyen ve kaliteli ekmeklerimiz mevcut. Sokaklardan üstü açık ekmek almayın' dedi.

İHRACATÇI BİRLİKLERİNDE SERAP ÜNAL'A YENİ GÖREV

Ege İhracatçıları Birlikleri'nde (EİB) Genel Sekreter yardımcılığı görevine Serap Ünal atandı.
Daha önce EİB'de Şube Müdürü olarak görev yapan Ünal, 1971 yılında dünyaya geldi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan Ünal, 1996- 2000 yılları arasında Uludağ İhracatçıları Birliklerinde çalıştı. 2015 yılında da EİB Tarım Servisi Şube Müdürü oldu.

KIRK YILLIK ÖLÜ

Doktor Fahrettin Kerim Gökay "içkinin zararları" konulu konferans veriyordu. Bir ara..
"Rakının her kadehi, hayatımızı bir saat kısaltır" dedi.
Dinleyiciler arasında bulunun Neyzen Tevfik fırlayıp bağırdı:
"Eyvah yandık. Hesap ettim, meğer ben öleli tam kırk yıl olmuş..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA