• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye’nin yarısı kapı kilitlemiyor ERKİN USMAN

Türkiye’nin yarısı kapı kilitlemiyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.10.2018, 00:00

Kale Endüstri Holding, Türkiye'de bugüne kadar güvenlik alışkanlıkları konusunda yapılmış en kapsamlı tüketici araştırmasını gerçekleştirdi.
65 yıldır herkesi ve her şeyi güvende tutma misyonuyla faaliyet gösteren Kale Endüstri Holding tarafından hayata geçirilen araştırma; ev ve iş yeri güvenliği denilince akla ne geliyor, ne gibi önlemler alınıyor anlamayı ve güvenli yaşam alışkanlıkları edinmek konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Araştırma şirketi Futurebright işbirliğiyle 8 ilde 3.150 kişiyle yüz yüze görüşülerek hayata geçirilen Türkiye'nin Güvenlik Alışkanlıkları araştırmasına göre Türkiye'nin %38'i evden çıkarken, %49'u ise gece yatarken kapıyı kilitlemiyor.
Araştırmaya katılanlara yaşam mekânlarının güvenliği konusunda en büyük endişeleri sorulduğunda ise %75'i evine, %81'i iş yerine hırsız girmesinden endişe ettiğini söylüyor.
Türkiye'de ev güvenliği denilince, katılımcıların %36'sı kullanılan çelik kapının %19'u ise kapı kilidinin sağlam olması gerektiğini belirtirken, %17'lik bir kesim de, kamera sistemlerini tercih ettiğini söylüyor. İş yeri güvenliğinde ise akla gelen güvenlik çözümleri %34'lük oran ile kamera sistemi, %30 ile alarm sistemi ve %15 ile kapı kilidinin sağlam olması şeklinde sıralanıyor. İşyerleri, evlere göre daha uzun süredir alarm sistemlerini kullanıyor. Beş yıldan fazla süredir alarm sistemi kullanma oranı evlerde %10 iken iş yerlerinde bu oran %32'ye çıkıyor.

HIRSIZLIK ENDİŞESİ

Türkiye'nin ev ve iş yeri güvenliği konusunda en büyük kaygısı hırsız girmesi olarak gözüküyor. Evlerin %75'i, işyerlerinin %81'i en çok hırsız girmesinden endişe ediyor. Üstelik hırsız girme kaygısı, apartman dairesi, site içi, müstakil ev fark etmeden her hane tipinde eşit oranda görülüyor. Araştırmaya katılanların %56'sının yakın çevresinde hırsızlık olayı yaşanmış olması bu kaygıyı destekliyor.
Hırsız girme kaygısı olanların yarısı ise (%50) aslında hırsızla karşılaşmaktan kaygı duyduklarını ifade ediyor. Hırsızla karşılaşma kaygısı kadınlarda %56 ile daha yüksek bir orana çıkıyor. Hırsızla karşılaşmanın aile bireyleri üzerinde ciddi psikolojik etkileri olan büyük bir kaygı olduğunu ortaya koyan araştırma; mahreme erişilmesinin, evdeki eşyalara yabancı bir elin değmesinin de başlı başına kaygı unsuru olduğunu ortaya koyuyor. Hırsız girme kaygısı bazı kültürel alışkanlıklarımızı da etkiliyor, araştırmaya katılanların %75'i komşusuna anahtarını emanet etmediğini belirtiyor. Tüm bu kaygılara rağmen, araştırma sonuçları bazı temel önlemlerin alınmadığını da gösteriyor. Katılımcıların %38'i evden çıkarken, %49'u ise gece yatarken kapıyı kilitlemediklerini belirtiyor. Türkiye'nin %45'i anahtarı kapıda unutmaktan ve kazara evini, iş yerini zarara uğratmaktan korkuyor.

TAKSİMETREYİ KAPAT BARİ

Aksekili İstanbul'da bir taksiye binmiş, taksi yokuş aşağı inerken birden freni patlamış, hızla caddeye doğru gidiyormuş. Şoför aracı kontrol etmek için panik yaşarken Aksekili bakmış taksimetre de bu arada yazmayı sürdürüyor. Başlamış şoföre "Durdur şu arabayı hemen" diye bağırmaya. Olumsuz yanıt alınca bu kez bağırmayı başka yöne çevirmiş: "Bari şu taksimetreyi kapat da cebimiz boşalmasın..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA