• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EYT’liye çifte ödeme ve fark FARUK ERDEM

EYT’liye çifte ödeme ve fark

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2023, 00:00
Emeklilik için gün sayan EYT’lileri Nisan ayında ikramiye de bekliyor. Haziran’da ikinci ikramiye, Temmuz’da ise enflasyon farkı ve refah payı ile taban maaş artışı gelecek. İşte EYT’liler için belirlenen ödeme takvimi

Milyonlarca EYT'li şu günlerde emeklilik için işlemlerini yaptırmaya devam ediyor.
Yasanın Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından başvuru süreci tüm EYT'liler emekli olana kadar devam edecek. Primini ve yılını dolduran tüm EYT'liler yaş şartı olmadan emekli olabilecek. Bunun için bir zaman sınırı da bulunmuyor.
EYT'liler şartları ne zaman tamamlamışlarsa o tarihte yaşa bakılmadan emeklilik hakkına kavuşmuş olacak. Ancak şartlarını tamamlamış 2 milyon 250 bin EYT'linin Mart ayı itibariyle müracaatını yapıp 1 Nisan'dan itibaren emekli maaşını hak etmesi bekleniyor. Bu EYT'lileri diğer emeklilerle ilgili bir de ikramiye ödemesi bekliyor.
Bilindiği gibi tüm emekliler her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde herhangi bir şarta bağlı olmadan ve maaş miktarlarına bakılmadan ikramiye alabiliyor. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) maaş alıyor olmak yeterli sayılıyor.
Bu anlamda dul ve yetim maaşı alan hak sahipleri de maaş oranları nispetinde bayram ikramiyesi alıyor.
Bayram ikramiyesi yeni emekli olanlara da ödendiği için EYT'liler açısından bu imkan doğuyor.

İLK OLARAK 1.5 MAAŞ ALACAKLAR
BU AY
emeklilik için müracaat eden EYT'liler ve diğer hak sahipleri için emekli maaşı hesabı 1 Nisan'dan itibaren başlayacak. Bu emekliler tahsis numarasının son rakamına göre Nisan'ın 17'sinden itibaren peşin olarak Nisan-Mayıs maaşlarını alacaklar.
Bu emeklilere ayrıca 1 Nisan'dan maaş günlerine kadar olan bölüm de fark olarak yatırılacak.
Böylece tüm EYT'liler ilk ödemelerinde en az 1.5 maaş almış olacaklar.
Örneğin maaş günü ayın 20'si olan bir EYT'li önce 20 Nisan-20 Mayıs arasındaki maaşını peşin olarak alacak. Bu EYT'liye ayrıca 1 Nisan-20 Nisan arasındaki bölüm için de fark yatırılacak. Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi bu yıl da tüm emeklilerin maaşlarının bayramdan önce ödenmesi söz konusu olabilir. Bu durumda herkes maaşını Bayramdan önce alabilecek. Ancak yoğunluk dolayısıyla yetişmemesi durumunda EYT'liler mayıs ayında 2 emekli maaşı ve Nisan farkını toplu olarak alacak. Burada bir hak kaybı yaşanmayacak.

MART BAŞVURULARI İÇİN GEÇERLİ
EMEKLİ
ikramiyesi ise Mart ayında başvuran tüm emekliler için geçerli olacak. Bu emekliler ilk bayram ikramiyelerini Nisan ayında bayramdan önce almış olacaklar.
Dolayısıyla Mart ayında emeklilik için müracaat eden tüm EYT'liler nisan ayında Ramazan bayramı ikramiyelerini alacaklar.
İkramiyeden yararlanmak için Mart ayında başvurmuş olmak yetecek. Daha sonra başvuranlar ise Kurban bayramı ikramiyesi alacaklar.
Bayram ikramiyesi için herhangi bir başvuruya gerek bulunmuyor. Emeklilerin maaş aldıkları banka şubesine paralar otomatik olarak yatırılıyor. EYT'iller için de ikramiye için ayrıca başvuru gerekmiyor. Onlar başvuru sırasında bildirdikleri banka ve şubesinden bayram ikramiyelerini alabilecekler.
Mevcut uygulamada emekliler her iki bayram için 1.100 TL'den toplamda 2.200 TL bayram ikramiyesi alıyorlar. Ancak bu sene bu ikramiyenin artırılması da söz konusu . bu konuda bir karar alındığında emeklilere duyuru yapılacak ve yeni rakam yatırılacak. Ancak bir değişiklik olmaz ise Nisan ayında hak sahibi her emeklinin ve EYT'linin hesabına 1.100 TL yatırılacak.

ENFLASYON VERİSİNE BAKILACAK
MART
ayında müracaat eden EYT'liler Nisan ayında Ramazan bayramı ikramiyelerini aldıktan sonra Haziran ayında ise ikinci ikramiyelerini Kurban bayramı öncesinde hesaplarında görecek. EYT'liler bu ikramiyelerini aldıktan sonra 3 Temmuz'da açıklanacak 6 aylık enflasyonu bekleyecek. Bu tarihte açıklanacak 6 enflasyon oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına aynen yansıtılacak. Emekli Sandığı emeklileri için ise toplu sözleşme zammına ilaveten fark oluşturacak. Burada daha önceki dönemlerde olduğu gibi enflasyon artışının üzerine bir refah payı verilmesi de söz konusu olabilecek. Bilindiği gibi geçtiğimiz temmuz ve ocak aylarında refah payı artışları yapılmış taban maaşlar da yükseltilmişti. Şu anda en düşük emekli maaşı 5.500 TL olarak uygulanıyor.
Temmuz ayında bu rakamın da yükseltilmesi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA