• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kütüphanelerin kokusunu özlemişim FİLİZ İÇKE ÖNAL

Kütüphanelerin kokusunu özlemişim

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2019, 00:00

Yıllar olmuş kapısından içeri girmeyeli. Ama neredeyse bıraktığım gibi duruyor Bornova İlçe Halk Kütüphanesi. Raflar, kitaplar, çalışanlar elbette çok farklı ama aynı kitap kokusu, aynı sessizlik, aynı huzur...
Anne oğul üye olduk. Çocuk kitapları bölümündeki zenginlik müthiş...
Deniz, Mısır tarihinin gizemli yönlerini anlatan kitaba bayıldı mesela. Kitabın kapağında elmas gibi ışıl ışıl bir taş var. Bir sırrı çözmek ister gibi inceliyor kitabı. Bir süre içerde vakit geçirdikten sonra ödünç kitaplarımızı alıp çıkmak üzereyken, müdire hanımın kapısı açık odasını göstererek, "Gelmişken müdüre de uğrayalım" demez mi! İçimden, "Yahu sen daha 7 yaşında bile değilsin. Ne yapacaksın müdüre uğrayıp?" desem de, "Hadi" dedim, madem istedi, bir "Merhaba" diyelim... İyi ki demişiz.
Müdire hanım herkesi kütüphaneye beklediklerini söyledi. Üye olmak için kimlik kartınızla başvurmanız yeterli.
Okullar başvurduğu takdirde çocuklar için servis desteği de sağlıyorlarmış.
Buradan iletmiş olalım.

TELEVİZYONDAKİ 'OLMAMASI GEREKEN'LER EĞİTİM MATERYALİMİZ!

Deniz büyüdükçe, paylaşımlarımız da artıyor haliyle.
Hatta tatil boyunca en büyük eğlencelerimizden biri, televizyonda yemek yarışması izleyip yarışmacıları çekiştirmek oldu, o derece!
Genç yarışmacıları kendine daha yakın bulup, benim normalde 'ukalalık' veya 'boş özgüven' olarak yorumlayabileceğim tavırlara mantıklı açıklamalar getirmesi, konuya farklı bir açıdan bakmamı sağladı mesela. Deniz de benim altını çizdiğim noktalarda, hangi davranışların 'kaba', 'kötü' ve 'çirkin' olduğunu bolca (!) örnekle öğrenmiş oldu. Ne diyelim; eğitim her yerde, hepimiz için hep devam ediyor, elbette görmesini bilene..

YÜKSEK ATEŞ FELCE NEDEN OLMAZ!

Çocuklarda yüksek ateş, hepimizin ortak kabusu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz ise, aslında vücuttaki ateş ölçülü olduğu sürece endişelenmeye gerek olmadığına dikkat çekiyor. Korkmaz, "Yüksek ateşin beyne zarar vermesi için 41,5 derecenin üzerine çıkması gerekiyor.
Bu da çok çok nadir olur. Yani ateş beyne zarar vermez, felce neden olmaz. Yüksek ateş havale yapabilir ama çocuğun beyninde kalıcı hasar bırakmaz" diyor.
Dr. Neslihan Korkmaz önerilerini de şöyle sıralıyor:

  • Alkol, sirke veya soğuk su kullanmayın. Çok soğuk su ile sirke damarları büzüştürür, ateşli havale riskini artırır. Alkol de deriden emilerek zehirleyebilir. Ilık suyla ıslattığınız bezle boyun, yüz, el bilekleri, diz, koltuk altı, kasık kıvrımlarına pansuman yapın ya da ılık duş aldırın.

  • Çocuğa ince ve gevşek giysiler giydirin. Sakın sıkıca sarmayın. Çünkü sıcaklık yüksek ateşi artırır ve ateşli havale riski yükselir.
  • Ateş yükseldiğinde vücuttan sıva kaybederiz. Sıvı kaybını karşılamak için çocuğunuza bol sıvı verin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA