• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Momo ve benzerleri pusuda bekliyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Momo ve benzerleri pusuda bekliyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2019, 00:00

Neredeyse konuşmayı öğrenmeden tablet, telefon kullanmayı öğrenen çocuklarımız için yeni tehlike Momo...
O kadar sinsi ki;
Minik yavrunun seyrettiği en masum çizgi filmin arasında 1-2 dakikalığına görünüp, evde kesici aletleri nereden bulabileceğini, kendine nasıl zarar verebileceğini anlatıyor.
O kadar kötü ki;
Hedef kitlesi, daha 'kan'ın ne olduğunu bilmeyen bebeler... O yüzden de "Eğer bileğinde kırmızı şeyler çıkıyorsa doğru yapıyorsun" diyor...
Üstüne tehdit: "Dediklerimi yapmazsan, gece uyuduğun zaman gelip seni bulurum!" Bu tehditlere belli bir yaşın üzerindeki çocuklar elbette gülüp geçer, ama ya küçükler?
Onların küçücük yüreklerine korku salmak, kendilerine zarar vermelerini istemek nasıl hastalıklı bir ruhun işidir, anlamak mümkün değil.
İşimiz kolay değil. Anlayamadığımız, anlayamayacağımız, üstelik de 'hiç bitmeyecek' bir kötülükten çocuklarımızı korumak zorundayız çünkü.
Tam da bu nedenle uzmanların "Denetimsiz internet, sokaktan daha tehlikeli" uyarısını untmamalıyız.

BAKANLIK DEVREDE
Momo kabusuna karşı Aile Bakanlığı da harekete geçti. Momo içeriklerine erişimin engellenmesi için BTK'ya erişim engeli talebinde bulunan Bakanlık, ailelere de şu önerilerde bulundu:
■ Çocukların kullandığı tablet, telefon ve bilgisayarlarda güvenli internet çocuk profili kullanılmalı.
Cihazlardaki güvenlik ve gizlilik ayarları aktive edilmeli.
■ Çocuk, karşılaşabileceği olumsuz içeriklerle ilgili bilgilendirilmeli ve böyle bir durumda haber vermesi konusunda anlaşma yapılmalı.
■ Çocukta içine kapanma, aileden uzaklaşma varsa internette takip ettiği içerikler kontrol edilmeli.
■ Zararlı içerik, bakanlığın Alo 183 hattına, ihbarweb.org.tr adresine ya da Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bildirilmeli.

AKILLI TAVSAN MOMO İLE KARIŞTIRILMASIN
TRT Çocuk kanalının en sevilen kahramanlarından Akıllı Tavşan Momo, bugünlerde isim paydaşlığı yüzünden zor durumda. Oysa bizim Akıllı Tavşan Momo, diğerinin aksine hep iyilik peşinde koşuyor. Akıllı Tavşan Momo, Şarkılı Orman'da kayıpları ararken, sorular sorarak ipuçlarının izini sürüyor. Bilenler karıştırmaz da, bilmeyenlerin aklında bulunsun...

​EKRANLARI KAPATIP OYUN OYNAYALIM MI?
Krizler, beraberinde fırsatları da getirir... Bu Momo kabusu da, biz ebeveynler için bir fırsat aslında. Kendimden biliyorum:
Çok yorgunuz, zamanımız az, işler çok... Çocuklar da bizden sohbet, resim, oyun, kısaca 'ilgi' bekliyor.
Biliyorum ki bunlar 'yeterince olmadığı için' ekrana yöneliyorlar... Evde her türlü ekranı toptan kapatmak belki en iyisi ama bunu yapamasak da, "Ne kadar az, o kadar iyi" diyerek, küçük de olsa bir fark yaratmak için hemen bugün bir şeyler yapmaya başlayalım mı, ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA