• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merhaba, burası harikalar diyarı mı? HACER ÖNOĞLU ÜLGER

Merhaba, burası harikalar diyarı mı?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.09.2018, 00:00

Turan Demir'in atölyesine girdiğimde birbirinden güzel ve renkli kuklalar, oyuncaklar karşıladı beni. Ahşaptan, kartondan, kumaştan çeşit çeşit oyuncaklar...
Kendimi Alice, o atölyeyi de harikalar diyarı sandım kısa bir an!

EL YAPIMI OYUNCAK

Turan Demir, 9 yıldır Ağaçkakan Kukla Atölyesi'nin sahibi. 5 yıldır Alsancak'ta faaliyet gösteren atölye, önceki 4 yıl da Kemeraltı'ndaymış. Tek hedefi unutulmuş bir sanatın çocuklar tarafından yeniden sevilmesini sağlamak olan Turan Demir, bunun için katılabildiği her etkinliğe katılıyor, çocuklarla buluşup onlara kendi kuklalarını yapmayı öğretiyor.

OKULLARLA ÇALIŞIYOR

Çocuklara en çok nerede ulaşabilirim diye düşünürken aklına alışveriş merkezleri gelmiş. AVM'lerde, şenliklerde düzenlenen atölye etkinliklerinde çocuklarla ücretsiz buluşan Turan Demir ve ekibi, kuklaların yanında maskeler, kostümler ve el becerilerini artıracak ne varsa her hafta sonu çocuklara ulaştırıyor. Çocuklar kendi elleriyle kukla ve oyuncak yapıyor. Düşünsenize, çocuğunuz ilk kez kendi oyuncağını kendisi yapmış.
Ben olsam ömür boyu saklardım.
Sadece AVM'lerde değil, Milli Eğitim ile işbirliğiyle okullarda da çocuklarla buluşuyorlar.
Ekip olarak okullara gidip çocuklara kuklaları sevdiriyorlar. Kendisinden ders alan öğretmenler de var. Onlar da bu eğlenceli etkinliği sınıflarına taşıyor.

YETİŞKİNLER DE VAR

Aslında en çok öğrenmek istediğim bu atölyede yetişkinlerin de ders alıp almadığıydı.
Evet, alıyorlar. Atölyenin müdavimleri arasında çocuklar kadar yetişkinler de var.
Farklı meslek gruplarından insanlar buraya gelip oyun ve oyuncak yapımını öğreniyor.
Aralarında en zor olanı ahşap kuklaların yapımı. Bazılarının tamamlanması 10 günü hatta 1 ayı bile bulabiliyor. Tabii çocuklara daha basit kuklaların yapımı öğretiliyor.
Belki bir gün kendime de alırım diye kuklaları satıp satmadıklarını da sormadan edemedim. Satılıyor ama öyle "alın size hazır kukla" şeklinde değil tabii. Kitler ve paketler halinde. Size alıp evinizde kendiniz tamamlıyorsunuz. Zaten diğer türlüsü pek eğlenceli olmazdı değil mi?
Her hafta sonu 160 çocukla çalışma yapan 9 yılda 100 bine yakın çocukla buluşan Turan Demir, atölyesine daha çok çocuğu bekliyor. Hem çocuklar mutlu olsun hem de kukla sanatı ölmesin diye.

Verelim dünyayı çocuklara, boyasınlar!

Ne güzel varlıklar şu çocuklar.
Taştan bile oyunlar yaratabilen.
Grinin üzerini renklere boyayan.
Keşke hep çocuk saflığında kalabilsek, dünyayı o gözle yeniden görebilsek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA