• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Don’t Look Up HAKAN URGANCI

Don’t Look Up

hakan.urganci@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.01.2022, 00:00

Bilimkurgu soslu yeni politik komedi filmi 'Don't Look Up', insanları ikiye bölerek popüler oldu. Bayılan da var, nefret edeni de... Dünyaya yaklaşan ve yaşamı sona erdirecek olan meteor için dünyayı ayağa kaldırmak isteyen bilim insanları... Tamamen kendi çıkarını koruyan Beyaz Saray... Her şeyi reytingle ölçen medya mensupları...
Meteordan kar devşirmeye çalışan Gates'vari işadamları ve konuları komplo teorisi diye ciddiye almayan halk... Filmi komedi olarak da izleyebilirsiniz, siyasi taşlama olarak da... Hepimizin alacağı ilk mesaj 'Politika felakettir' olacaktır.
Oysa filmin bir de alt metni de var ki asıl derdi burada gizli ...

EGLENCELI DEGIL POLITIK
Filmin Amerikan sol kanat siyasetçisi tarafından finanse edilmiş gibi bir görüntüsü var. Kadın Başkan rolündeki Meryl Streep ve seçmeni, Cumhuriyetçi başkan ve seçmenini sembolize ediyor ki öykünün ana kötüsü onlar. Seçmenleri 'somut gerçeklere inanmayan komplo teorisyenleri olarak gösteriliyor.
Meteor farkındalığı yaratmaya çalışan 'yukarı bak' sözüne karşılık sağ görüşlü seçmen, 'yukarı bakma' diyerek açık tehlikeyi göz ardı ediyor. Burada meteor sözünün geçtiği her yere covid ismini koyarak filmi yeniden okuyabilirsiniz.
Yeni dünya düzeni yanlısı, liberal sol kanadın, sağ görüşlü Cumhuriyetçilerin dünyayı felakete sürüklediği iddiasındaki bir yapım bu... Çok eğlenceli bir film mi? Hayır. Günümüz dünyasını iyi analiz etmiş mi? Kesinlikle. Politik bir ajandası var mı? Sonuna kadar...
Bunları bilerek izleyin.

Z KUSAGI VE BİZ
Sosyal medya kuşaklar arasındaki büyük çatlağı gözler önüne seriyor. Yeni kuşağın hiçbir değere saygısı yok. Onlar tüm sorgulanamaz'lara saldırmayı, dalga geçmeyi bir yaşam biçimi olarak benimsemiş. Eski kuşak da fazlasıyla alıngan. Z kuşağının 'kendileri de dahil hiçbir şeyi ciddiye almayan tavrını kişisel algılayıp dünyayı ayağa kaldırıyorlar. Oysa çoğunlukla ortada dişe dokunur bir mesele yok.
Aslında bütün mesele 'bağlam'dan çıkıyor.
Tartışma zeminini ve asıl kastedileni anlamamak iletişimin tek katili..

SİTE WHATSAPP GRUPLARI
Apartman ya da site yönetiminin oluşturduğu Whatsapp gruplarından özenle uzak duruyorum artık. Çünkü kimin neye alınacağı hiç belli değil. Uygar görünümlü pek çok insanın içinden tehdit hissettiğinde hangi ilkel canlının çıkacağı hepten belirsiz.
Örneğin biri sadece daire numarası ile anıldığı için (benim bir ismim var!) Validesine sövülmüş gibi hissedebiliyor.
Aslında burada kilit sözcük travma ve değerler... Değerlerinizin aynı olmadığı insanlarla sadece eş, dost, ortak değil, komşu bile olamazsınız aslında...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA