• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Tony Blair'in söyledikleri

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.10.2011, 00:00
İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair, Türkiye'deydi ve çok zihin açıcı açıklamalar yaptı. Hatırlatmakta fayda var: Blair İngiltere'nin yüzlerce yıllık IRA, diğer bir deyişle terör sorununu çözen devlet adamı olarak tarihe gecmiş birisi. Ondan önce de herhalde Blair'i İngiliz solunu ebedi muhalefetten kurtarıp iktidar yapan adam olarak anmak gerekir. Blair, Türkiye'de bulunduğu günlerde hem IRA konusunu çözerken temel perspektiflerinin ne olduğunu anlattı hem de bizim uğraştığımız Kürt meselesine dair zihin açıcı tavsiyelerde bulundu. Tekrar Tony Blair'in çok önemli sözlerine döneceğim ancak önce bir parantez açmak istiyorum. Etnik sorunlarda kesin çözüm diye bir durum hiçbir vakit hiçbir yerde mümkün değil. Bu sorunu akıllı politikalarla şiddetten uzak tutar ve yönetilebilir hale getirebilirseniz çözüm odur. Nitekim şimdi herkes Kuzey İrlanda sorununun çözüldüğünü sanıyor ki bu asla gerçeği yansıtmıyor. Zira bugün sorun çözüldü dendiği noktada İrlanda'da Katolikler ile Protestanlar mahallelerini demir duvarlarla ayırmış durumdalar. Ayrıca şu günlerde Yeni IRA adlı bir örgütün ortaya çıktığını ve İngiltere ile yapılan anlaşmayı tanımadıklarını söylediklerini hatırlatalım. Öte yandan IRA konusunda silahların susması bir başarı mıdır? Şüphesiz öyledir.
***
Gelelim Tony Blair'in söylediklerine. Bir kere Blair, "Konuşulacak örgüt silah bırakmadan kesinlikle anlaşma olmaz" diyerek bizi yıllardır İngiltere'yi örnek gösterip kandıran sahtekarların gerçek yüzünü açığa çıkardı. Daha önemli bir bilgi sunuyor bize Blair: İngilizler İRA'ya diyor ki: "Aramızda anlaşma olmasa dahi sizin silah kullanmayacagınızdan emin olmalıyız." Görüşmeler bu şartların kabulü ile başlıyor. Diğer yandan hiçbirimizin bilmediği çok önemli bir bilgiyi de bize iletiyor İngiliz eski Başbakanı. Bize İngiltere'yi örnek gösterenlerin aksine İngiltere'nin IRA'yla, yani silahlı örgütle hiçbir zaman görüşmediği, tüm görüşmeleri örgütün siyasi kanadı Sinn Fein ile yürüttüklerini söyledi Blair.
***
Bu arada İngiltere, IRA görüşmelerinin içerigini iyi bilen bir arkadaşımdan dinlediğim bir anekdotu yazmanın da tam yeri burası: İngiliz hükumeti ile görüşmeler sürerken IRA bir terör olayı gerçekleştiriyor. İngilizler hemen görüşmeleri kesiyorlar. Bu kadar mı? Hayır, kendileriyle görüşmeleri sürdüren siyasi kanat sorumlusunu da hemen tutukluyorlar. IRA konusu öyle herkesin zannettiği gibi çok başarılı bir biçimde çözülmüş filan da değildir ancak ciddiyet içerisinde sürdürüldüğü kesin. Bizim Kürt meselesindeki sorunumuz ise tam olarak tiksindirici bir ciddiyetsizliktir. Ne diyor bizim jakoben liberaller ve yerli oryantalistler? Kandil'le görüşelim, başka? Apo'yla görüşelim, o ne derse yapalım, başka? Karayılan'a kulak verelim, PKK taleplerini görmezden gelmeyelim, başka? Devlet silah bıraksın belki örgütte bırakır ve barış gelir.
Evet Tony Blair'in söyledikleri ortada, bizim PKK lobicilerinin söyledikleri de...
Devlet ve hükümet adına bu meseleye kafa yoranların bir başka ülkede benzer sorumluluklar üstlenmiş mevkidaşlarının söylediklerine kulak vermeleri ve onların tecrübelerinden yararlanmaları önemlidir.
Tony Blair gibi sözüne güvenilir bir devlet adamının şu sıralar Türkiye'ye gelmesi ve terör meselesine dair görüşlerini açıklaması çok hayırlı olmustur.
PKK lobisinin işi bundan sonra daha zordur!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA