• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cildiniz kuruysa yağ ve su dengesini koruyun ÖZGE TEMEL

Cildiniz kuruysa yağ ve su dengesini koruyun

ozge.temel@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2017, 00:00

Kullandığımız ürünler, cildimize uyguladığımız dış faktörler ciltteki yağ ve su dengesini bozup cildimizin kurumasını sağlayabilir.
Bu yüzden cilt tipinize uygun ürünü kullanmak büyük önem taşıyor. Kuru cilt tipi doğuştan ya da daha sonradan sahip olunan bir cilt tipidir.
Doğuştan olan ciltlerde kolajen ve cildin yağ üretimi zaten çok azdır. Sonradan ise kuruluk genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkar. Vücut yaşlandıkça cilt yağı üreten bezlerin hem sayısı hem de aktivite oranı azalır.

YAĞ VE SU ORANINI AZALTAN FAKTÖRLER NELER?

Alkol ve sigaranın aşırı tüketimi.
Hormonal bozukluklar.
Beslenme düzeninde vücuda hiçbir sekilde yağ içeren maddelerin olmaması.
Güneşe ve atmosferin aşırı delinmesiyle birlikte almış olduğumuz UVA ve UVB ışınları cildi kurutmakla kalmayıp hücrelerin yapısını bozarak yenilenme döngüsünde ciddi problemler oluşturmaktadır.

KURU CİLTLER İÇİN DOĞRU ÜRÜN KULLANMAK ÖNEMLİ

Temizleyici : Yüzünüzü süt bazlı losyonlarla yada kuru yağ adı verilen nemlendirme özelliği olan temizleyicilerle temizleyin.

Tonik : Cildinizi tahriş etmeyecek tonik seçimi çok önemlidir. Günde iki kez disk pamuk yardımı ile temizlenmiş yüze uygulayınız. Alkolsüz cildi nemlendiren dermokozmetik tonikleri tercih ediniz. Bunun yanısıra içeriğinde meyan kökü içeren temizleyici suları da kullanmanız cildi yatıştırmak adına faydalı olacaktır.
Tonikler ardından kullanılan nemlendiricilerin etkisini arttırdığı gibi gözeneklerimizi de sıkılaştırma özelliğine sahiptir.

Güneş Koruyucu: Cildinizi mutlaka güneşten koruyun ve nem özelliği yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanın.

Nemlendirici : Krem, serum veya nemlendiricilerinizde cilde suyu ceken ve ciltte suyu tutan nemlendirici içerikler bulunmasına dikkat edin.
Bunlar içerikte gliserin, hyaluronic acid, sorbitol, sodium PCA, urea veya alfa hidroksi asit (AHA) olarak bulunabilir.

Peeling : Önerilmediği sürece kullanmayın

Makyajlı yatmayın: Cildinizden fondoten ve kapatıcıları uzak tutun cildinizin nefes almasını sağlayacak mineral renklendiricili güneş koruyucuları tercih edin. Hangi cilt tipine sahip olursanız olun günün sonunda mutlaka makyajınızı temizleyin.

Maske : Haftada 2-3 kez mutlaka nem tutma özelliği olan nem maskesi kullanın.

NEMSİZLİK FARKLI

Ciltteki nem oranı ile yağ oranı birbirinden bağımsız faktörlerdir. Yağlı bir cilt aynı zamanda çok nemsiz olabilir. Cildin nemsizliği susuz kalması demektir. Fakat susuz kalan cildin tepkisi de kuruluk oluşturur. Cildin nem oranını kaybettiren başlıca faktörler...
Soğuk hava cildi kurutup kızartır
Güneş ışınları cildi yakarak hücrenin içindeki su oranının giderek azalmasını sağlar
Uzun süreli yüzmek deniz suyundaki aşırı tuz oranı, havuz suyundaki aşırı klor cildimizin nem dengesini bozarak kurutur
Karlı havada ve aşırı soğuk rüzgarda uzun süre kalmak da buz yanığı denilen tahribatı oluşturur.
Sivilce ve akne ilaçlarının bazıları vardır ki onlar kullanılırken hekim kontrolünde olmayan hiçbir şey kullanamazsınız içerikleri dolayısıyla cildi tamamen kuruturlar.
Sedef hastalığı cildi kurutur
Egzamalı bölgelerde aşırı kuruluk ve hatta kuruluktan kaynaklan yaralar görülmektedir.
Aler jik atopik dermatit tip ciltlerde ve şeker hastalarında da aşırı cilt kuruluğu görülmektedir. Bu tür durumlarda kullanılacak ürünler mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.

TENİN KURUMASINI ARTIRAN FAKTÖRLER NELER?

Kullandığımız ürünler cildimize uyguladığımız dış faktörler ciltteki yağ ve su dengesini bozup cildimizin kurumasını sağlayabilir.
Günde birkaç kez duş alıp vücudumuzu nemlendirmemek
Cilde kese yapmak
Cildi sabunla yıkamak
Sürekli olarak suya maruz kalan, kese yapılan ve sabunla yıkanan cildin parlaklığını ve nemini koruyan keratin tabaka ortadan kalkarak dış etkilere maruz bırakılır. Üst düzeyde yapılan bu işlemler sıkça tekrar edildikçe cildin kendini yenilemesine engel teşkil ettiğinden dolayı kalıcı hale gelmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA