• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Fotoğraf ve şiir buluşması

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.03.2015, 00:00
Özcan Kandemir, mesleğine aşık, insana, hayvana her tür canlıya değer veren, dedikodu ve kumpas yapmayan, iyilik ve sevgi dolu, çalışkan ve üretken bir meslektaşım. Birlikte uzun yıllar Kadınca'da çalıştık. Benden yaşça büyük olmasına rağmen küçük bir kız heyecanına sahip kadınlardan. Her zaman genç kalan yani. Elinde fotoğraf makinesi, hiç üşenmez o defileden o defileye, o röportajdan öbürüne, o sergiden öbürüne koşturup dururdu. Bir gün sanat röportajı yapardı, ertesi gün dikiş dersinin inceliklerini anlatan yazı yazar, elbise patronu çıkarmasını anlatırdı. Kadınca'dan sonra başka yayınlarda çalışmaya devam ettik. Sabah'tayken de kapısını çaldım ve biçki-dikiş eklerinde yardımını istedim. Bu tür yazıları genellikle sevdiğimiz insanları kaybettikten sonra yazarız ama bu kez öyle değil. Özcan Hanım, Allah'a şükür hayatta. Önemli bir rahatsızlık geçirdi ama atlattı. Tabii belli bir yaştan sonra yaşanan rahatsızlıklar insanı daha fazla etkiliyor. Özcan Hanım da yalnız yaşadığı için, çözümü Darülaceze'ye gitmekte buldu.

HAYATIN RENGİ
Mutsuz mu, değil. Her an doktor ve hemşire yardımı alabiliyor. Yaşıtları ile birlikte sohbet edip hoş vakit geçirebiliyor. Mutlu mu, çok değil çünkü o özgürlüğe alışık. İstediği zaman istediği yere gitmeye ve istediği gibi yaşamaya. Ama o küçük mutluluklarla da mutlu olmasını bilen bir kadın. Hayatı ve yaşamayı sevenlerden biri. Sürekli yazıyor, üretiyor. Hikaye, şiir yazıyor. Yayınlanmış iki şiir kitabı var. Bir de içinde aldatma hikayelerinin yer aldığı bir öykü kitabı. Bir de şiir ve fotoğraf buluşmasını konu alan bir sergisi oldu. Dostları ona bir sürpriz yapmak ve onu mutlu etmek amacıyla düzenlemişler sergiyi. Aslında fikir Özcan Hanım'ın. Yemek Dergisi'nde birlikte çalıştıkları fotoğrafçı arkadaşı Abdullah Kırbaş'a şiirlerini fotoğraflamasını önermiş. O gün bugün derken sonunda bu hayal gerçekleşmiş. Abdullah Kırbaş ve Şule Akalın bu işi üstlenmiş. Akalın "Hayatın Rengi" adlı facebook grubunun başkanı. Herkesten fotoğraf istiyorlar. Sonra bunları Özcan Hanım'ın "Yine Aldandı Baharlar" adlı şiir kitabındaki şiirlerle buluşturuyorlar. Ve ortaya gerçekten çok hoş bir çalışma çıkıyor.

YİNE ALDANDI BAHARLAR
"Hayatın Rengi Fotoğraf ve Şiir Buluşması" 19-21 Mart arasında Caddebostan Kültür Merkezi'nde sergilendi. Darülaceze ve CKM'nin de katkılarıyla. Sergi, gezen herkesin çok ilgisini çekti. Kitap sayfaları arasında fark edemediğiniz bir şiiri, fotoğrafla birlikte görmek daha çok etkiliyor insanı. Kim bilir kaç kez karıştırdığım ve okuduğum şiirleri sanki ilk kez okuyormuş gibi oldum. Bazılarını da sizinle paylaşmak istedim, Özcan Kandemir hakkında bir fikir sahibi olmanız için.
"Anlamadı" adlı şiiri... Ne yıldığımı anladı/ Ne yıktığını/ Yılgınlığımı/ Onurumdan sakladım/ Yıktığını/ Kozmetikler onardı/ Bir asır geçti sanki/ Bir gün yaşanmadı.
Bir başkası, "Çocuklara Kıyamam"... Öylesine güzelsiniz ki,/ Çocuklar/ Dokunmaya kıyamam/ Öylesine iyisiniz ki/ Nasıl bozulursunuz/ Anlayamam/ Öylesine seviyorum ki, Sizleri/ Böyle bir dünya için, Doğuramam.
Ve son bir tane daha, "Kadın"... En büyük düşmanın/ Sensin/ Kendini yendiğin gün/ Dünyayı yeneceksin.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA