• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Doğal boyalarla doğanın renkleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2016, 00:00

Bir dönem basının merkezi olan Cağaloğlu şimdilerde turistik ve otantik eşyaların merkezi olmuş durumda. En çok okunan ve en etkili gazetelerinden Milliyet'in Nuruosmaniye'deki yedi katlı binası da Armaggan adlı tasarım markasına ev sahipliği yapıyor.
Markanın yaratıcısı, Bora Jet ve Nar Gourmet'nin de sahibi olan ve yıllardır ABD'de yaşayan Yalçın Ayaslı. Önünde şapka çıkaracağımız Türklerden biri. Dahi Türk olarak da tanınıyor. ODTÜ Elektronik Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Massachussetts Institute of Technology'de doktora yapmak için ABD'ye giden Yalçın Ayaslı, fizik doktoru olan eşi ile birlikte Hittite Microwave şirketini kurarak Boeing ve NASA'ya sattıkları patentlerle kazandıkları paraları ülkesine yatırıyor.
Armaggan'ı da geleneksel mirasımıza sahip çıkmak için yaratmış.
Sadece Nurusomaniye'de değil, Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde de yedi katlı bir şubesi var.

DOĞAL BOYA MERKEZİ

Buralarda kilim ve halılar, tekstil ürünleri, objeler, mücevherler, deri, cam, mermer, porselen gibi farklı malzemeler kullanılarak üretilen çeşitli eşyalar satılıyor. Ürünlerin hepsi sanatçılar tarafından tasarlanıp eski usul el işçiliğiyle atölyelerde yapılıyor. En büyük özelliği, hepsinin doğal ürünler kullanılarak yapılıyor olması. Örneğin kilimler, Anadolu'dan getirtilen halı tezgahlarında dokunuyor. Tüm boyamalar, çiçeklerden elde edilen doğal boyalar kullanılarak yapılıyor.
Bu iş için bir de doğal boya araştırma, geliştirme ve uygulama Merkezi DATU kurulmuş.
Nuruosmaniye'deki binanın 5. katında genç sanatçıların resim ve heykel çalışmalarının sergilendiği Art & Design Gallery bulunuyor.
Bu galeride şu günlerde DATU tarafından üretilen özel boyalarla hazırlanan "Doğanın Renkleri" adlı bir resim sergisi yer alıyor.
Doğal boya kaynakları bakımından dünyanın en zengin koleksiyonuna sahip DATU, sergi için laboratuvarlarında bitkisel ve hayvansal kökenli, doğal organik 30 adet pigment üretmiş. Bu pigmentler, Türk kültürü ve sanatında önemli bir yere sahip ebru, tezhip ve minyatür çalışmalarında doğal organik mürekkep olarak da kullanılabiliyor.

DOĞANIN RENKLERİ

Serginin küratörü ve galeri yöneticisi Şanel Şan Sevinç, "Bu sergi için hem doğal boya laboratuvarımız hem sanatçılarımız hem de bizler büyük heyecan içindeyiz" diyor. Kimyasal süreçlerden uzak, sadece ve saf olarak doğanın sunduğu renklerle çalışmak sanatçıları zaman zaman zorlamış. Alışık oldukları renk skalasının dışına çıkmak, bugüne dek hiç kullanmadıkları renkleri kullanmak zorunda kalmışlar. Bir bakıma doğayla mücadele etmişler.
Sergide sanatçıların doğal üretimlerinin yanı sıra daha önce yaptıkları akrilik ve yağlıboya tabloları da yer alıyor. Böylece sanatçıların yaşadığı doğal ve kimyasal serüveni gözlemleyebiliyorsunuz. Doğal renkler kimyasallara göre daha soluk daha pastel. Ama Nilgün Sabar ve Aysun Bozuklu gibi sanatçıları çalışmalarında doğa ve doğallığı çok iyi bütünleştirmişler.
13 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi 19 Kasım'a kadar gezilebilir.
DATU, çocuklar için tamamen doğal, içinde parafin bile bulunmayan pastel boyalar da üretmiş.
Renkler insanı heyecanlandırıyor.
Bayramınız da renkli geçsin.
Ama sakin ve olaysız olsun. Hepimizin istediği barış ve huzur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA