• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Bir köy değişir Türkiye değişir’ SEZER ALTAN

‘Bir köy değişir Türkiye değişir’

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.03.2023, 00:00

Manisa Kırkağaç'a bağlı Öveçli köyünden doğan bir marka Organik Teyze. İçinde memleketinin ürün çeşitliliğini barındıran bu markanın sahibi genç girişimci M.Taha Ok, hem yerel üretimde hem de istihdamda fark yaratıyor.



Doğup büyüdüğü topraklardan, memleketlerinden hiç kopamamış bizlerin hikayesi bu. Bu toprakların kültürüne, zenginliğine, ürün çeşitliliğine değer katmak için bir hayalin, bir rüyanın peşinden koşarak başarıya ulaşan gencin ve markasının öyküsü bugünkü Lezzet Durağımız... Manisa'nın Kırkağaç ilçesi Öveçli Köyü'nde 2020 yılında kurulan Organik Teyze markası, sadece iki yılda gösterdiği yüzde 35 büyüme ile ulusal bazda kazandığı başarılarla dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal gıda sektöründe adından sıkça söz ettiren marka, özellikle bitki çayı ve baharat kategorisindeki satışlarıyla büyük bir başarı elde etti.





KADIN İSTİHDAMINA KATKI
2022 yılında sadece bitki çayı ve baharat kategorisinde gerçekleştirdiği satışlar ile 13 bin 202 farklı haneye misafir olan Organik Teyze, kadın istihdamını doğrudan yüzde 50 artırdı ve dolaylı istihdamda yüzde 30 büyüme sağladı. Ayrıca, yerel üreticileri destekleyerek yitip gitmemesi hususunda da yeni projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Organik Teyze'nin yeni ürünler üzerinde de çalışmalar gerçekleştiren ekibi, yurt dışı satışları ile ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak için yeni projeler üzerinde de yoğunlaşıyor. Bu başarılarla dolu süreç, Organik Teyze'nin doğal gıda sektöründe yükselişini sürdüreceğinin habercisi olarak görülüyor.
Manisa'da 350 yıllık bir geleneği zeytinle yaşayan, zeytinle kuşaklararası bir bağ kurup geliştiren, sevgiyle büyüten ata miraslarını yüzyıllardır koruyan bir inancı anlatmak...
Girit'in Hanya köyünden 1850'li yıllarda Kırkağaç'ın Öveçli köyüne göç eden Ok Ailesi'nin zeytinle ibretlik yaşam öyküleri incelemeye değer.
Ok ailesinin genç, dinamik, başarılı, eğitimli 4. Kuşak temsilcilerinden M.Taha Ok, ailesinden aldığı köklü kültürü, birikimi, memleketinin zengin iklimini ve ürün çeşitliliğini birleştirerek üniversite yıllarında hayalini kurduğu "Organik Teyze" markasını kurar. Aslında her şey ilk defa evinden uzak kaldığı öğrencilik yıllarında, alıştığı lezzetlere olan hasretle başlar. Sonrasında yurt dışında kaldığında annesi Sevinç Hanım'ın elleri ile hazırladığı lezzetleri özler M. Taha Ok...
Sağlıklı, doğal ve taze gıda üretimi yapan bir markanın hayalini kurmaya başlar... Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra hayalini gerçekleştirmek üzere baba ocağına döner.



TAMAMEN EV YAPIMI
1926 yılından bu yana sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan ailesinden edindiği bilgi ve tecrübeyi yorumlayarak yola koyulur.... "Ev yapımı" olarak tabir ettiğimiz geleneksel üretim modelini kendilerine ilke edinerek sağlıklı, taze, doğal meyve ve sebzeleri toplayıp, sağlığa zararlı koruyucu katkı maddesi kullanmadan hazırlayıp, özenle ambalajlayıp tüm Türkiye'ye ulaştırır... Öveçli, kuzey rüzgarlarına açık olsa da, Akdeniz mikro-klimasına sahip, zeytinleri ve zeytinyağları birçok makaleye konu olmuş uluslararası ödül almış bir köy... TÜBİTAK ve Amerikan Bilim Dergisi AOCS'de yayınlanan makalede, kimyasal ve duyusal analizleri bakımından bu bölgenin, dünyanın en önemli zeytinyağı markaları ile aynı özelliklere sahip olduğu vurgulanmış. Öveçli köyünün gelişimine Ok Ailesi, geçmişten bugüne büyük katkı sundu.
Öveçli bu sayede zeytinyağı piyasasında adı, lezzeti, tadı bilinen bir bölge oldu.



KENDİLERİ YETİŞTİRİYOR
Zeytin ve Zeytinyağı: Köyleri Öveçli'nin ikliminde yetişen ödüllü zeytin ve zeytinyağlarını atalarından aldığı mirası aynı şevk ve heyecanla yeni usul ve yöntemlerle geliştirerek devam ettiriyorlar.
Tahin: Manisa'nın bereketli topraklarında yetişen beyaz susamdan geleneksel usullere göre üretiliyor.
Sirke: Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri meyveleri özenle toplayıp en az 12 ay doğal fermantasyon sürecine tabi tutarak sirke oluşturuluyor. İçinde elma ve canlı mikroorganizmalar dışında herhangi bir bileşen katkı maddesi vb. yoktur.



HER ŞEYİN BAŞI SAFLIK
Organik Teyze lezzetleri, Öveçli köyünün özel ikliminde yetişen, ailesinin sahip olduğu bahçelerde başlar ve mutfağınıza kadar uzun ve emek dolu bir yoldan geçerek gelir. Aile geleneği olan zeytin ve zeytinyağının yanında erişte, reçel, pekmez, marmelat, salça ve sirke üretimleri de köylü kadınların maharetli ellerinin ürünüdür... Yunt Dağları'na sırtını güvenle yaslamış güzel köylerinden tertemiz, hiçbir işleme tabi tutmadan Organik Teyze markası ile tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ÇEVRECİ
Organik Teyze markasının kurucusu M.Taha Ok, "Zeytin başta olmak üzere birçok meyve, sebze, bakliyat çeşidi yetiştiriyoruz.
Tüm süreçlerimizde doğayı koruyor ve çevre kirliliğine sebep verebilecek hiçbir malzemeyi (onaysız ilaç, uygun olmayan gübre vb.) kullanmıyoruz. Her bir fidanımızı ve ağacımızı tek tek takip edip bireysel ihtiyaçlarına göre uzman ekiplerimizin kontrolünde bakımlarını yapıyoruz. Topraklarımızı, bahçelerimizin ve ağaçlarımızın sahip olduğu ekosistemi bozmamak için minimal düzeyde işliyoruz. Üretimden, tüketime uzanan kısa gibi görünen fakat hiç de öyle olmayan bu yolculuğun, başta hijyen kuralları, kalite standartları, ambalajlama evresi olmak üzere tüm süreçleri annem Sevinç Hanım tarafından büyük bir titizlikle takip edilmekte ve onun onaylanmadığı hiçbir ürün, tüketicimize sunulmamaktadır.



Son söz; M. Taha Ok ve markası Organik Teyze ile "Bir köy değişir Türkiye değişir" sloganıyla ulusal çapta büyük bir başarı hikayesi yazarak bölgesinin köyünün gelişmesini, kalkınmasını sağlamıştır. Ege'nin enfes doğal ürünleri, Anadolu'nun eşsiz zenginlikteki kültürü ile tüm Türkiye'nin sofralarına misafir olmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA