• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mevlana’yı Mevlana yapan ‘İLAHİ AŞK’ TOLGA TEKİN

Mevlana’yı Mevlana yapan ‘İLAHİ AŞK’

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2018, 00:00

Bazı insanlar vardır ki sadece yaşadıkları döneme damga vurmakla kalmayıp vefatlarından sonra da asırlar boyunca tüm dünyada ilgi görür, merak uyandırır, peşinden sürükler ve birçok insanın ebedi kurtuluşuna vesile olur. İşte bu hafta vefatının 745. yıldönümünde rahmetle andığımız büyük İslam düşünürü ve mutasavvıf Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, bu müstesna zatlardan biridir.
"En yüce sevgili" olan Allah'a (c.c.) kavuştuğu için ölümü bir son değil "düğün ve vuslat gecesi" yani "Şeb-i Arus" olarak gören Hz. Mevlana'nın düşünceleri, yüzyıllardır insanlığa ışık tuttu. İlahi aşkı anlatan, barış ve hoşgörüyü tavsiye eden fikirleri insanlığın yolunu aydınlatmaya devam ediyor.

İLİM DERYASI

İlahi aşka adadığı 66 yıllık ömründe insana ve hayata dair başta ölümsüz eseri Mesnevi olmak üzere birçok eser bırakan Mevlana Celaleddin-i Rumi, aslında üne kavuşmadan önce de büyük bir İslam alimiydi.
Dünyaya geldiği Afganistan'ın Belh şehrinden Konya'ya kadar uzanan yolculuğunda çeşitli alimlerden dersler alan Hazreti Mevlana, "Sultanü'l-ulema" yani "Alimler sultanı" diye tanınan babası Bahaddin Veled'den de ilim konusunda çok istifade etmişti. Babası Bahaddin Veled vefat edince halifesi Seyyid Burhaneddin Konya'ya gelerek Mevlana'nın manevi eğitimini üstlenmişti. Ayrıca Mevlana, bu süreçte Halep ve Şam'da da çeşitli ilimlerde tahsil görmüştü. 9 yıllık eğitimin ardından Seyyid Burhaneddin, Mevlana'yı halkı irşad ve öğretimle görevlendirmişti.

ARADIĞINI BULDU

Bu kadar çok ilim tahsil ederek allame-i cihan haline gelen Hz. Mevlana'nın manevi alandaki ilerlemesi, gelişmesi ve nihayetinde ilahi aşk ile tanışması, büyük bir arif olan Şems adındaki dervişin Konya'ya gelip kendisiyle görüşmesiyle gerçekleşmişti.
Hatta Mevlana ile Şems'in ilk görüşmeleri ve aralarında geçen derin sohbet dillere destandır.
İşte bu ilk görüşmede Şems, Mevlana üzerinde büyük etki bırakmıştı. Hazreti Mevlana Şems'i tanıdıktan sonra aradığını bulmuş ve manevi alanda da hızla ilerledi. Manevi alanda ilerlemeyi arzulayan ve bunun için mana adamlarının peşinde olan Mevlana, aradığını bu büyük arifte buldu.

HAKİKATE ERDİ

İşte Mevlana Celaleddin-i Rumi ilahi aşk ile tanışınca bambaşka bir hal aldı. Tasavvuf hırkasını giyen Mevlana, aşk ve cezbe, haliyle şiirler söyleyip meclislerde ney eşliğinde semaya başladı. Birçok gizli hakikati idrak etmeye başlayan büyük zat, halkın gönlünde de taht kurdu. Tabi ki Şems ile ilgili yaşanan üzücü hadiseler onu da derinden sarstı. Ancak artık Hz. Mevlana hakikat denizinde tek başına ilerlerken, ardından da asırlar boyunca kitleleri "Gel ne olursan ol yine gel, ister kafir ister Mecusi ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir, yüz bin kere tövbeni bozmuş olsan yine gel" diyerek kurtuluşa çağırdı.

7 ÖĞÜT

İşte o gün bugündür bu dergah hiç boş kalmıyor. Dünyanın dört bir yanından insanlık bu çağrıya koşuyor. Bizler de topraklarımızda yetişen bu büyük değere sahip çıkmalı onun sözlerine iyi kulak vermeliyiz diyerek yine Hazreti Mevlana'nın 7 öğüdü ile yazıma son veriyorum:

- Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
- Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
- Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
- Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
- Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol.
- Hoşgörülükte deniz gibi ol.
- Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA