• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ya istiklal ya ölüm TOLGA TEKİN

Ya istiklal ya ölüm

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.03.2019, 00:00

Dünyada hiçbir insan yoktur ki bir vatanı olmasın. Vatan insanın sığınağı, koruyucusu, bacası tüten sıcak yuvasıdır. Yüce yaratıcı da kainattaki her şeyi grup grup yarattığı gibi insanları da, kavim kavim yaratarak birbirlerini tanımalarını sağlamıştır. İnsanlardaki aidiyet duygusu da bundandır. 'Hücreler ve daireler' anlamına gelen Hucurat Süresi'nin 13. ayetinde "Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık" buyurmaktadır.

BU VATAN BİZİM
İşte biz de millet olarak şanlı bir vatana, bayrağa ve devlete sahibiz. Bu vatana göz dikenlere karşı ise gerektiğinde canımızı verdik ama şehit kanlarıyla sulanan bu aziz vatan topraklarını kimseye vermedik. Vermeyiz de, bu böyle biline...

Evet biz, Çanakkale Zaferi'yle tarihe destan yazarken Kurtuluş Savaşı ile bu zaferi taçlandırarak bağımsızlığımızı tüm dünyaya ilan ettik. İşte o yıllarda emperyalist güçler vatanın dört bir yanını sarmış, içerideki hainler, dışardaki düşmanlarla işbirliği yapmış, üç kıtada yedi denizde hakimiyet kuran Osmanlı Devleti, artık yok olmaya yüz tutmuştu. Ancak asırlarca İslam'ın sancaktarlığını yapmış bu millet, canı pahasına olsa yok olamazdı. Çünkü bu millet istiklal mücadelesinde ölümü bir son değil şehadet olarak görür, bağımsızlığı ise her şeyin üstünde tutar. Allah'tan başka da kimsenin önünde eğilmez. Onun için bu millet her zaman "Ya istiklal ya ölüm" ilkesiyle hareket etmiştir.

İSTİKLAL ŞAİRİ
İşte bu millet Kurtuluş Savaşı ile yeniden varoluşunu ispatlayacaktı, ancak bu İstiklal Savaşı öncesinde yeniden milli duyguları canlandırmak, ümitsizlikleri bitirerek milli ruhu oluşturmak, milli birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı yazılmaya karar verilir. Bu ödüllü bir milli marş yazma yarışmasıdır. Yarışmaya katılmak için başvuran Mehmet Akif Ersoy, öyle inançlı ve milli duyguları öyle yüksek bir şahsiyettir ki ödülü kabul etmez. Bu ödül yüzünden ilk başta yazmak istemese de ödülü almayacağına ikna edilince 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşı'nı yazar. 12 Mart 1921'de İstiklal Marşı, alkışlarla ve gözyaşlarıyla dinlenerek Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilir. O gün bugündür Mehmet Akif Ersoy'u, İstiklal Şairi olarak anmaktayız.

ERSOY'UN DUASI
Kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un kahraman ordumuza ithaf ettiği ve milli duygularımızın en güzel şekilde ifade edildiği eşsiz milli marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün üzerinden 98 yıl geçti. Savaş koşulları altında yazılan ve derin bir telkin gücü barındıran İstiklal Marşı'nın sözleri, yaklaşık bir asırdır her okunuşunda Türk milletinin, bağımsızlık sevdasını güçlü bir şekilde dile getirmesine vesile oluyor. Bu vesileyle Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve tüm şehitlerimizi rahmetle yad ederken yazımı merhum Ersoy'un sözleriyle bitiriyorum: Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmayı nasip etmesin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA