• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kaylule bereketi TOLGA TEKİN

Kaylule bereketi

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.03.2019, 00:00
Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) her hareketinde sayısız hikmetler ve şifalar vardır. Onun için bunları yerine getirenler sünnet sevabı alırken, hem bedenen hem de ruhen birçok faydasını görür. Güzellik uykusu veya şekerleme dediğimiz "Kaylule" bunlardan biridir. Bu mucizevi uykunun o kadar çok faydası var ki...

Hücreleri yenileyen, beyni dinlendiren, hafızayı güçlendiren, kan şekerini düzenleyen ve hatta kilo bile verdiren kaylule uykusunun daha birçok yönden faydası olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Peygamber Efendimiz bu uyku hakkındaki bir hadis-i şerifinde "Gündüzün orucuna sahur yemeği ile gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!" (Hakim, I, 588) hadis-buyurarak bu uykunun daha ziyade gece ibadetine yardımcı olacağını ifade etmiştir.

Nitekim bugün doktorlarımız, glikoz metabolizmasının en yüksek seviyede olduğu 11:00-13:00 saatleri arasında kısa bir öğle uykusunun faydalı olduğunu belirtmişlerdir.

UYKU ZAMANI
Sünnet-i seniyye olan kaylule uykusu, eğer öğle namazı hemen kılınmıyorsa öğle namazından önce yapılırsa daha çok fayda sağlar. Ancak namazdan sonra da yapılabilir. İşte bu süre içerisinde derin uykuya dalmadan önceki 20 dakika ile 40 dakika arasında gerçekleşmesi uygun görülmüştür. Faydasını görmek için bu sürenin geçmemesi gerekir. Bu uyku, hem ömrü hem de rızkı bereketlendirir. Aynı zamanda büyük sevap kazandıran gece ibadetini yerine getirmeye ve sabah namazına da dinlenmiş bir şekilde kalkmayı sağladığı için çok önemlidir. Yani kaylule yapan insan bir sünneti ihya ettiği gibi aynı zamanda dinç olur, gece namazlarını teheccüdü veya sabah namazını kılacak gücü kendinde bulur.

2 SAAT KAZANDIRIR
Yapılan araştırmalarda yarım saatlik kaylule uykusunun iki saatlik gece uykusuna eşit olduğu saptanmıştır. Bu da insan ömrüne her gün bir buçuk saat ilave anlamına geliyor.

Kendini sürekli yorgun hisseden kişilere de bu uyku birebir geliyor ve gün içindeki performansını da arttırıyor.

Şekerleme denilen bu uyku, beynin genel fonksiyonlarını olumlu yönde etkiliyor. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre gün içinde bir şekerleme, geçici hafızanın uzun süreli hafızaya çevrilerek bilginin pekişmesini sağlarken geçici hafızayı da boşaltıp beyni yeni bilgilere hazır hale getiriyor.

Uykuda büyüme hormonları salınarak derideki ölü hücrelerin yenilenmesi sağlanıyor. Kısa süreli bu uykuda bilinçaltı temizlenirken, beden kendini onararak stres ve toksinler sonucu vücutta oluşan zararı onaran proteinler üretilir. Şekerleme sayesinde üretilen büyüme hormonları doku ve kas yıpranmalarını iyileştirir. Gün içindeki şekerleme erken yaşlanmayı bile önlüyor. İşte görüyorsunuz 20 dakikalık bir uyku bile ne kadar çok fayda sağlıyor.

Yeter ki bizler sağlık, mutluluk ve esenlik içinde yaşamamız için her zaman doğru yolu gösteren dinimizin kurallarına sımsıkı sarılalım. Gerisini Allah'a bırakalım.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA