• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sındırgı’yı keşfedin YUNUS KARAKAYA

Sındırgı’yı keşfedin

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.01.2017, 00:00

Hafta sonunda yolum Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'ne düştü. Eğer sizlerde Sındırgı'yı hala keşfetmediyseniz hayatınızda bir şey eksik demektir.
Karesi Beyliği'nden sonra Osmanlı egemenliği altına giren bölgeye gelen Çavdarlılar, Avşarlılar adlarını taşıyan Türkmen toplulukları, Sındırgı yöresine yerleşmişler. Çavdarlı aşiretinden Halil Ağa'nın mezarı Karagür'deki mezarlıktadır. Halil Ağa'nın torunları aralarında anlaşamayarak kardeşlerden Şerif İstanbul'a gitmiş, saraya girmiş bir zaman sonra Paşa unvanını alarak Sındırgı'ya dönmüş. Kocakonak Mahallesi'ne yerleşerek Sındırgı'nın bulunduğu yeri kendisine koruluk ve çiftlik yapmıştır. Daha sonra bu yeri cazip görüp Midilli adasından getirttiği Rum ustalara Koca Camii (Şerif Paşa Camii) ve yanındaki hamamı (Koca Han) yaptırmıştır.
Böylece şimdiki Sındırgı, Koru köy adını alarak 1845 yılında köy haline gelmiş.
1884 yılında Belediye kurulmuş, 1913 yılında Bigadiç'ten ayrılarak ilçe olan Sındırgı'nın halkı 29 Haziran 1920 tarihinde Yunan işgaline karşı canla başla mücadele ederek Rum birliklerini yıldırmış, sonuçta bir yerde barınamayacaklarını anlayan işgalciler birçok yangın çıkardıktan sonra ilçeyi terk etmişler.
Sındırgı'yı ziyaretiniz sırasında Osmanlı ve Rum eserlerini görebilirsiniz.
İlçe arazisinin yüzde 51'i ormanlık, yüzde 24'ü tarıma elverişli alan, yüzde 22'lik kısım dağlık ve kıraç arazi, yüzde 3'lük kısmı ise çayır, mera ve sulu tarım arazisinden oluşmaktadır.

SOYADI İLE TEZAT BİR BAŞKAN

Sındırgı ziyaretim sırasında Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ı da ziyaret etme imkanı buldum. Ekrem Başkan'ın soyadının "YAVAŞ" olduğuna bakmayın, söz konusu ilçeye hizmet etmek olunca kendisi fırtına gibi esiyormuş.
1970 Sındırgı doğumlu olan Ekrem Bey, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya bölümü mezunu...
Diyarbakır Anadolu Lisesi, Sındırgı Düğüncüler İlköğretim Okulu ve Cumhuriyet İlköğretim Okulları'nda coğrafya öğretmenliği yapmış. 2004- 2009 yıllarında Sındırgı Belediye Başkanı, 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti'den 7. Sıra Balıkesir Milletvekili Adayı olan Ekrem Başkan, aynı zamanda İlim Yayma Cemiyeti Sındırgı Şubesinin kurucusu..
Yavaş, sendikacılık, izcilik, Halıcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği gibi faaliyetlerinin yanı sıra Yağcıbedir Halıları konusunda çalışmalarını devam ettiriyor.

'DELİSİ DE VELİ'Sİ DE SEVİYOR

2004-2009 yılları arasında Belediye Başkanı seçilen ancak bir sonraki dönemde başkanlık yarışını kaybeden Ekrem Yavaş, son yerel seçimlerde koltuğa yeniden oturmuş.
Sındırgı sokaklarını gezdiğimiz zaman gördüm ki Ekrem Bey, ilçe halkı tarafından çok sevilen bir isim. İlçenin "delisinden velisine" kadar herkese dokunan Ekrem Başkan'ın daha çok sol düşüncenin hakim olduğu bir ilçede başkanlığı Ak Parti'ye nasıl kazandırdığını da görmüş oldum.

NERELERİ GEZEBİLİRSİNİZ?

Tarihi Şerif Paşa Meydanı, İlk Çağ Eserleri, Sındırgı Evi ve Etnografya Müzesi, Halı Atölyeleri, Tarihi Rum ve Türk yapıları, Kertil Çam Ormanları, Çaygören Barajı ve Doğa Parkı, Cüneyt Çayı ve Tarihi Köprüsü, Emendere ve Hisar Kaplıcaları, Sındırgı'ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler...
Ne yemeli derseniz, sazan dolması, tavada alabalık, kabak ve höşmerim tatlısı, tarhana ve havuç çorbası ile otlu pide, Sındırgı'nın en önemli damak tadları...
Tabii Sındırgı ile yazacaklarım bunlarla sınırlı değil, bir sonraki yazımda, Termal Turizm, Yağcıbedir halısının hikayesi, İsmet İnönü'nün arazisini, yamaç paraşütünü, Halı Pazarı'nı ve Türkiye'nin en iyi kolonyası gibi Sındır'ya özgü konuları da ele alacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA