• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Türkiye’nin tek halı pazarı YUNUS KARAKAYA

Türkiye’nin tek halı pazarı

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.01.2017, 00:00

Güney Marmara'nın incisi Sındırgı, eşsiz doğal ve kültürel güzelliklerinin yanında Yağcıbedir halısı ile de yurt ve dünya çapında haklı bir üne sahiptir.
Yörede yaşayan Yörük kızları, asırlardır gönüllerinin derinliklerinde esen fırtınaları sevgilerini, aşklarını, acılarını, mutluluklarını hep Yağcıbedir halılarına nakşettikleri desen ve renklerle anlatmaya çalışmışlar:
Ne güzel anlatıyor şu mısralar Yörük kızlarının duygularını;
Ben bir Yörük kızıyım Yıllardır sevdamı hüznümü işleri Halılara ilmek ilmek...
Ben konuşamam, öyle herkesle her şeyi, utanırım, Bilenler anlasın benim dilemden istedim.

TÜRKİYE'DE TEK

Her hafta cumartesi günü Türkiye'de bir halıyı pazarlamak için köylünün doğrudan üretici ve tüketiciyi buluşturduğu pazar şu an Sındırgı'da bulunuyor.
Mesela Bigadiç'te Kayalıdere'de Yağcıbedir halısı dokunur, ama Bigadiç'te Yağcıbedir halısı pazarlanmaz. Bigadiç'in halısını da Sındırgı pazarlar. Yani halıcılık konusunda, Türkiye'nin kitle olarak ne olursa olsun doku değil, geçmişle alakalı bağlantıları kopmadan o kültürel zenginliği devam ettiren Yağcıbedir kültürü sadece ve sadece Sındırgı'da yaşanıyor.

HANIMELİ ÇARŞISI

Yörük kültürünü yansıtan el sanatları ürünlerinin değerlendirilmesi için belediye tarafından 'Hanımeli Çarşısı' kurulduğunu belirten Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "Sındırgı termal turizmle beraber gelişme göstermiş ve son yıllarda yeni yeni otellerin yapılmasıyla turist kabul etmeye başlamış bir ilçe. Şerif Paşa Meydanı'nda Hanımeli Çarşısı'nda 74 mahallesindeki Yağcıbedir, Sarıkeçili, Karakeçili ve Manav Yörükleri kültürünün sergilendiği bir nokta.
Ev hanımları daha önce yaptıkları ve yapmakta olduğu ürünlerini buraya getiriyorlar ve 1 ay sonra parasını almaya geliyorlar" dedi.

YAMAÇ PARAŞÜTÇÜLERİNİN YENİ GÖZDESİ SINDIRGI

Türkiye'deki uçuş bölgeleri için birçok özelliği bir arada nadir bulunan özellikle ilçe manzarası ve doğası ile iç içe olan Bayrak tepenin uçuş yönünden değerlendirilmesi gereken kaçırılmayacak bir fırsat.

HAYVANSEVER BİR BELEDİYE

Sındırgı ziyaretimde ekmek israfının önlenmesi ve sokak hayvanlarının beslenmesi için hemen hemen her sokağa bayat ekmek toplama kutusu yerleştirildiğini gördüm.
İlçe belediye başkanının bir de leylek yuvası hikayesi var ki bunu sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim.
Leylekler Sındırgı ile adeta özdeşleşmiş. Eski Belediye Binasını en son terk ettiler, yeni belediye binasına ilk önce yerleşmişler.
1962 yılında yapılan ve yetersiz kalan belediye hizmet binasını yıkıp yerine yeni bina yapabilmek için çalışma başlatan Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın önüne belediye binasındaki leylek yuvası önemli bir engel oluşturmuş. İhalesi ve yer teslimi yapılan bina yıkılabilmesi için bacasında bulunan yavru leyleklerin uçması beklediklerini söyleyen Başkan Yavaş, 3 milyonluk yatırıma leylek yavruları nedeniyle 45 gün gecikmeli başladıklarını dile getirdi. Leylek yavruları uçtuktan sonra belediye ekipleri leylek yuvasını direk üzerine yapılan platforma taşımış ve leylekler göç zamanına kadar direk üzerine taşınan yuvalarında yaşamış.
Mart ayı ile birlikte leylekler gelmeden önce yuva yeni belediye binası üzerine taşındı. Yeni hizmet binası projesinin her aşamasında doğaya saygı olduğunu vurgulayan Başkan Yavaş, jeotermalle ısınan belediyede çatıya yer olmadığını ama leylek yuvasını yeni belediye binasına taşıdıklarını kaydetti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA