• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kültür sanat şehri olma yolunda hızla ilerliyor YUNUS KARAKAYA

Kültür sanat şehri olma yolunda hızla ilerliyor

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2017, 00:00

Karacasu ile ilgili izlenimlerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
Aydın'a bağlı bu şirin ilçemiz kültür sanat şehri olma yolunda hızla ilerliyor.
Tabii bunda Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı'nın katkılarını inkar etmemek gerekir.
Afrodisias Antik Kenti ile Osmanlı mimarisine sahip taş evleri, Arnavut kaldırımlarıyla ilçenin önemli geçim kaynaklarından olan kırmızı çamurun usta ellerde işlendiği seramikçilikle, hünerli ellerde işlenen demirciliğiyle, kendine has hamuru ve ustası olan pideciliğiyle, bu topraklardan çıkan kaliteli mermerciliğiyle, eşsiz doğa harikası yaylalarıyla, doğal kaynak suları ile yetişen organik ürünleriyle, kısa zamanda Ege'nin yıldızı olmaya namzet bir ilçe Karacasu.

TARİHİ MİRASI SAHİPLENDİK

Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, turizm alanındaki çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi;
İsmini güzellik tanrıçası Afrodit'ten alan Afrodisias Ören Yeri gezilesi, görülesi tarih kokan her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi mekandır.
Karacasu ilçesinin tarihi değerlerinden birisi de Osmanlı mimarisine sahip taş evleri ve taş sokaklarıdır. Tarihi Kentler Birliği Üyesi olan Karacasu Belediyesi'nin girişimleriyle birçok ev, camii aslına uygun olarak restore edilmiş olup, ilçemizin tarihi mirasını sahiplenmek ve korumak adına Aydın Valiliği tarafından da tarihi bir evimiz satın alınarak kültür şehri misyonumuza destek sağlanmıştır.

AFRODİSİAS

Karacasu'nun tarihi açıdan en önemli değeri olan Afrodisias Ören Yeri ilçe merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Geyre Mahallesi içerisinde yer alan antik bir Roma kentidir.
Bütün güzelliklerin, inceliklerin ve ustaların toplandığı bir şehir olan Afrodisias, adını ünlü tanrıça Afrodit'ten almıştır.
Afrodisias kendine özgü bir heykel ekolü geliştirmiş ve yaşatmış bir şehirdir. İşte bu ekolün en güzel eserlerini Afrodisias Müzesi'nde topluca görmek mümkün.

TARİHİ YAPILAR

Karacasu tarihi yapılarıyla, doğa güzellikleriyle yaylalarıyla ve Geyre beldesinde yer alan Afrodisias antik kenti ile yüz yıllardır tarihe tanıklık eden bir ilçedir.
Başkan Büyükyapıcı, görevde olduğu süreçte büyük tarihi mirası korumayı görev edinmiş bir isim. Mustafa Başkan bu kapsamda ilçede iki adet tarihi ev ve iki adet camiyi tarihi dokusuna uygun olarak restore ettirerek son olarak da Karacasu Belediyesi tarafından satın alınan bir tarihi evin de yenileme projesini hazırlıyor.

SERAMİKÇİLİK

İsmini seramikçilikle de Türkiye'de adını duyuran Karacasu ilçesi topraktan yaptıkları testi, güveç ve tavalarla çamura adeta hayat vermektedir.
Belediye kaynaklarından edindiğim bilgilere göre, ilçede şu an itibariyle 37 adet seramik ocağı bulunuyor.
Babadan oğula geçen bu mesleği icra eden 100'ün üzerinde seramik ustası bulunuyor.
Karacasu çömlekçiliğini farklı kılan ise yöreye özgü olan kırmızı toprağın getirdiği koyu kırmızı renkli olması ve içinde zararlı kimyasalları barındırmamasıdır.

DEMİRCİLİK

Demircilik ilçede önemli zanaatlardan birisi olup, çok eski ekonomik faaliyetlerindendir.
Tarımsal bölge olan Karacasu ilçesinde demirciliğin farklı bir yeri var.
Bağ ve bahçelerde kullanılan her türlü küçük tarım aletleri olan orak, balta, çapayı da Karacasu'da yaşayan ustalar tarafından el emeği göz nuru ile üretilmekte.
Bir sonraki yazımda dericilik, pidecilik, yaylar, yöreye özgü meyveler izlenimlerimi aktaracağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA