• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Meclis’te ne işiniz var? YUNUS KARAKAYA

Meclis’te ne işiniz var?

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.07.2018, 00:00

27. Dönem Milletvekilliği yemin töreni öncesi TBMM'de İstiklal Marşı okunurken HDP Eş Genel Başkanlarının salona girmemeleri tepkilere neden oldu.
CHP'nin desteğiyle Meclis'e giren HDP'liler Türk bayrağına düşman mı?
Millî marşımız İstiklal Marşı'na düşman mı? Devlete düşman mı? Vatana düşman mı? İslam dinine düşman mı? Türk milletine düşman mı?
Hepsine düşünmeden evet diyorum, vatan sevdalılarının da benim gibi düşündüğünü biliyorum.
O zaman bunların Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ne işi var?

KÜÇÜK PARİS ATÇA

Bugün sizlere Küçük Paris olarak nitelendirilen Atça'dan bahsedeceğim.
Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle olan Atça'nın diğer yerlerden ayrılan bir özelliği var. Atça'nın yerleşimi için, Paris'te Şanzelize Caddesi'nin de aralarında olduğu 12 caddenin birleştiği Charles de Gaulle Meydanı'ndan esinlenilmiş.
Bu sebeple 'Küçük Paris' denilen ve 2012'ye kadar belde statüsünde olan Atça, Türkiye'nin modern imarlı ilk yerleşim yeri.
Şimdilerde Sultanhisar'ın bir mahallesi olsa da Atça, 2012'ye kadar belde statüsüne sahipti.
İzmir-Denizli Karayolu üzerinde yer alan Atça ve yerleşimi itibarıyla farklı bir özelliği tarihçesinde bulunduruyor.
27 Mayıs 1919'da uğradığı Yunan işgalinden 5 Eylül 1922'de kurtulduktan sonra Yunan ordusunun yıkık bir yer olarak bıraktığı Atça, Cumhuriyet'in ilanının ardından yeniden canlanmaya başlamış. Paris'teki Charles de Gaulle Meydanı, dünyaca ünlü Şanzelize Caddesi'nin de aralarında bulunduğu 12 caddenin birleştiği bir meydan.
Turkuvaz Medya Ege Bölgesi Reklam Koordinatörü Mehmet Candan ile birlikte ziyaret ettiğim Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya ile bir taraftan çaylarımızı yudumlarken, şehrin hikayesini dinlemek bana büyük keyif verdi. Başkan Yıldırımkaya, 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te şehir planlamacılığı üzerine eğitim alan Abdi Bey tarafından Atça'nın bu şekilde yapıldığını dile getirerek şöyle konuştu;
"Abdi Bey buradan geçerken Atça'nın o yanmış yıkılmış ve bitap halini görüyor.
1924 yılının son aylarında Atça'nın mevcut belediye başkanıyla görüşmek suretiyle, 1/50 binlik bir ölçütte ipek bez üzerine Atça'nın imar planını yapıyorlar.
İlk imar planı böyle oluşuyor. Merkezde bir park, tamamen Paris'ten özümlenilmiş ve o meydanda 12 cadde var. Bizim 8 tane ana caddemiz var, ona benzetilmeye çalışılmış. Yani dünyada Fransa'nın Paris'i, Türkiye'de de Aydın'ımızın Atça'sı demek lazım buna. Planımızla gurur duyuyoruz."

ATÇALI KEL MEHMET

Ege bölgesinin en sevilen halk kahramanlarından biri olan Atçalı Kel Mehmet Efe'nin de memleketi olan Atça, özellikle çilek üretimi ve ihracatı açısından Türkiye'nin önde gelen bölgelerinden birisi.
Lezzeti, aroması, sağlığa ve güzelliğe faydasıyla tanınan Atça çilekleri 3 kıtaya ihracat ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA