• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Uzun ve sağlıklı yaşamın merkezi YUNUS KARAKAYA

Uzun ve sağlıklı yaşamın merkezi

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.08.2018, 00:00

Bugün siyasetten uzak ülkemizin güzelliklerinden bahseden biz yazı kaleme aldım. Uzun ve sağlıklı yaşamın merkezlerinden olan Bozdoğan'dan bahsedeceğim sizlere.Turkuvaz Medya Bölge Reklam Koordinatörü Mehmet Candan ve Aydın Temsilcisi Aydın Çelik'in öve öve bitiremediği Bozdoğan'a yolum düştü.
Aydın'ın bir ilçesi olan Bozdoğan adının kaynağını sizler için araştırdım. Bozdoğan adının kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte çeşitli tahminler ve belirlemeler yapılmaktadır. Bunlardan birisi, 1000'li yıllardan itibaren Anadolu'ya gelmeye başlayan Oğuz akıncılarının bir kolunun bu bölgeye geldikleri ve büyük bir boy veya aşiret olan "Bozdoğanlı" yada "Doğan Beyli" grubunun yerleştikleri bölgeye de adlarını vererek bu yerleşim biriminin adının artık "Bozdoğan" olarak anıldığı ve bilindiğidir.
İkincisi ise, yöreye gelen Oğuz boyunun o dönemin önemli savaş silahlarından sayılarak özellikle atlı askerlerce kullanılan daha ağır, yaya askerlerce kullanılan daha hafif, ağaç saplı, başı bakır, pirinç ya da demirden yapılmış "Bozdoğanlar" silahını kullanmaları nedeniyle yörenin "Bozdoğan" adını aldığıdır.
Bugün Bozdoğan ismi ülkemizin çeşitli bölgelerinde yerleşim birimi özellikle köy ya da mahalle adı olarak geçmektedir.
Öteden beri bilinen Bozdoğan adının, en kuvvetli tahminle Boz Beyle Doğan Bey'in önderliğindeki "Bozdoğanlı" aşiretinden almış olduğudur. Kemer Barajı gölü çevresi, Mardan Dağı gibi birçok doğal güzelliklere sahiptir. Mardan Dağı eteklerinden çıkan membaa suyu ünlüdür. Serin yaylaları, bol suları ile yeşil turizme açık yöre, her yana serpilmiş çeşitli kültür eserleri ile gezilip görülmesi gereken bir yerdir.

APAYDIN: SEVDAM BOZDOĞAN

Ziyaretimiz sırasında Bozdoğan Belediye Başkanı Salim Tümer Apaydın ile sohbet etme imkanı buldum. Hayatını Bozdoğan'ın gelişip büyümesine adadığını söyleyen Apaydın, birçok başarılı projeye imza atmış. Ama ben en çok kadınlara yönelik olarak düzenlediği Arapapıştı turunu beğendim. Bozdoğan Belediyesi tarafından düzenlenen Arapapıştı Kanyonu turlarının devam ettiğini söyleyen Başkan Apaydın, "Belirli bir plan çerçevesinde düzenlenen turlarla mahalle sakinlerinin güzel bir gün geçirmeleri sağlanıyor" dedi. Düzenlenen turlara katılan kadınlar, gezilerden oldukça memnun olmuşa benziyor. Arapapıştı'ya sizin de yolunuz düşerse belediyenin yerel halka sağlamış olduğu pazardan ev işi sarma, tatlı, gözleme, börek gibi yiyeceklerle ya da belediyenin kafeteryasından karnınızı doyurabilirsiniz. Zeytinyağı, zeytin, kekik, tereyağı vb. yerel ürünleri de pazardan temin edebilirsiniz.
Apaydın, son söz olarak "Halka hizmetin hakka hizmet olduğu inancıyla 14 yıldır Bozdoğan Belediye Başkanı olarak çalışıyorum. Allah bizlere sağlık verdiği müddetçe, arkamızda sizler olduğunuz müddetçe hizmetlere devam edeceğiz inşallah" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA