• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Geleceğimizi yeni girişimcilerle kuralım... ZEKERİYA MUTLU

Geleceğimizi yeni girişimcilerle kuralım...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.11.2017, 00:00

Türkiye'nin en önemli sosyoekonomik sorunlarının başında 'işsizlik' gelmektedir. İşsizliği sadece ekonomik bir sorun olarak görmek yanlış olacaktır. İşsizlik, yoksulluk, terör, göç ve bazı illegal faaliyetler gibi toplumsal huzuru zedeleyen kronik sıkıntıları da tetiklemektedir.
Teknolojik gelişmeler nedeniyle işgücüne olan talebin azalması, öte yandan işsiz kesimin yeterince kalifiye olmaması bu sorunu körüklemektedir.
Türkiye'de işsizlik, Temmuz 2017'de yüzde 10.7, Ağustos 2017'de ise 10.6 oranlarında gerçekleşmiştir. İzmir ise 2016 yılını yüzde 14 seviyesinde işsizlik rakamları ile kapatmıştır.

CUMHURBAŞKANI'NIN ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 yılı başında istihdam seferberliği çağrısında bulunmuş, işsizlik ile mücadeleyi gündeminden hiç düşürmemiş, geçtiğimiz haftalarda ise "Gençlerimizden beklentimiz memur olmakla değil, girişimci olmakla ilgilenmeleridir" açıklaması ile sorunun çözümüne doğru teşhis koymuştur.
Türk ekonomisinin büyümeye ve istihdama ihtiyacı bulunmaktadır.
Büyümenin ve istihdam yaratmanın en etkin yolu da yeni nesillere girişimcilik ruhunu ve sevgisini aşılamaktan geçmektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, uzun yıllardır işsizliğin çözümü için mesleki eğitimin ve girişimciliğin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekmiş, gerçekleştirdiği ve desteklediği eğitim çalışmalarını bu ilke üzerine oturtmuştur.
Gelinen noktada, ülkenin geleceği için İzmir Birliği'nin öne sürdüğü tezlerin doğruluğu ve haklılığı, ülkenin en üst makamı tarafından da destek görmüştür.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına ve istihdam seferberliği konusundaki düşüncelerine katıldığımızı ifade etmek istiyoruz.
İşsizlikle mücadelede, istihdam sağlamak kadar girişimcilik ruhunun geliştirilmesi de önemlidir.
Cumhurbaşkanımızın gençlere çağrısı şu yönden de önemlidir; Türkiye işsizlik sorununu iç dinamikleriyle çözmek durumundadır.
Günümüzde gelişmiş ülkelerin uzak doğudaki üretimlerini kendi ülkelerine kaydırdıkları, başta AB ülkeleri olmak üzere yurt dışında yabancı işçi ve göç karşıtlığının arttığı görülmektedir.
O zaman Türkiye işsizlik sorununu kendi potansiyeli ile, girişimciliği artırarak çözebilecektir.
Bugüne kadar hükümet girişimciliğin geliştirilmesi adına olumlu adımlar atmış, İŞ-KUR ve KOSGEB aracılığıyla hem girişimcilik eğitimlerine devam edilmiş, hem de işyeri açacak olanlara destek sağlanmıştır.
İzmir Esnaf Teşkilatı da, gerek İzmir Birliği gerekse Birliğe bağlı odaları vasıtasıyla düzenlediği girişimcilik kursları ile yüzlerce gencin ve içinde girişimcilik ruhunu barındıran insanların önünü açmıştır.
Girişimcilik kursları neticesinde düzenlenen her sertifika törenine Birlik yöneticileri de katılmaya özen göstermiş, girişimci adaylarına iş hayatı için destekler verilmiş ve moral aşılanmıştır.
İzmir Esnaf Teşkilatı'nın girişimcilik kursları ve ardından açılan yeni işletmeler konusundaki başarıları ortadadır.
Bu çerçevede esnaf sanatkar kesiminin yöneticilerinin görüşleri de dikkate alınarak, esnaf teşkilatlarının girişimcilik ve meslek eğitimi çalışmalarına daha fazla desteklerin verilmesi düşünülmelidir.
Bu yönde esnaf teşkilatları her yöneticisiyle ve her üyesiyle üzerine düşen ödevi yerine getirmeye hazırdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA