• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Prim borcu olan esnaf da emekli olabilecek ZEKERİYA MUTLU

Prim borcu olan esnaf da emekli olabilecek

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.02.2018, 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş olan, ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lulara yeni bir fırsat yaratılmıştır. 'Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağ-Kurlu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü' ile, bu kapsamdaki esnaf sanatkarlar artık uygun faizli kredi kullanarak prim borçlarını kapatabilecek ve emekli olabileceklerdir. Kredi borcunun geri ödemesi ise 48 ay vadeye bölünecek ve emekli maaşından kesilecektir.
Ayrıca bu haktan prim borçluların yanısıra, askerlik ve doğum borçlanmasını ödediği takdirde emekli olabilecek Bağ- Kur'lular da yararlanabileceklerdir.

MAĞDURİYET YAŞANIYORDU

Bilindiği gibi, Türkiye'de esnaf sanatkarlar reel sektörün en zayıf halkasını oluşturmaktadırlar. Zor şartlar altında bulunan üyelerimiz, sınırlı finansal olanaklarıyla faaliyetlerini sürdürmeye çaba sarf etmektedirler. Böylesine güç koşullar altında bulunan üyelerimiz, zaman zaman istemeseler de bazı ödemelerini ve vecibelerini aksatabilmektedirler. Bugün Türkiye'de çok sayıda kendi sigorta primini ödeyemeyen esnaf sanatkarımız bulunmakta, ödenemeyen borçlar ise faizleriyle artmaktadır. Birikmiş borcu dondurulanlar dahil olmak üzere, borcunu ödemek isteyen esnaf sanatkarın mevcut borcu 10-15 yıl geriye dayansa dahi, güncel değerlerden hesaplandığı için, borçların yüksek meblağlara ulaşması söz konusudur.
Bu noktada da en fazla, yaşı ve gereken günü dolmuş da olsa, yüksek meblağlardaki prim borcunu ödeyemediği için emekli olamayan esnaf sanatkarlarımız mağduriyet yaşamaktadırlar. Ziraat Bankası ile SGK arasında imzalanan söz konusu protokol, bu durumda olan üyelerimizin derdine derman olacak niteliktedir. Bu kapsamdaki üyelerimiz oldukça uygun koşullarda kredi kullanarak borçlarını kapatabilecek ve emekli olabileceklerdir. 'Emeklilik Hak Doğmuş Bağkurlu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü' kapsamında emeklilik hakkı doğmuş Bağkurlular, aylık yüzde 1.28 faiz ve 48 ay vadeyle kredi kullanabileceklerdir. Bu haktan sadece prim borçlusu değil, askerlik ve doğum borçlanması yapınca emekli olabilecek Bağ-Kurlular da yararlanabileceklerdir.

KOMİSYON ALINMAYACAK

Söz konusu krediden komisyon masrafı alınmayacaktır. Ayrıca bu krediye başvuracak esnaf sanatkarların geçmiş sorgulaması da yapılmayacaktır. Yani çeşitli nedenlerden dolayı talihsizlikler yaşamış ve kara listeye düşmüş üyelerimiz de bu imkandan yararlanabileceklerdir. 3 ay geçerli olacak anlaşma umulan ilgiyi görüp talep alırsa iki defa uzatılabilecektir. Görüldüğü üzere protokol avantajlı koşulları içermektedir.
İhtiyaç duyan üyelerimizin başvurmaları menfaatleri icabı olacaktır. Bu düşüncelerle İzmir Birliği'nin de her platformda dile getirdiği görüşlere hizmet eden bu protokole emeği geçenlere teşkilatım adına teşekkür etmek istiyorum.

BAŞVURU NASIL OLACAK?

Emeklilik için yaş, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan üyelerimiz, SGK'dan 'Prim borcunu öderse emekli olabilir' yazısı alacaklar ve bu yazı ile Ziraat Bankası şubelerine müracaat edeceklerdir. Banka sigortalıya bağlanacak maaşa göre bir ödeme planı çıkaracak, kredi limitinin azami tutarı, prim borcu tutarı kadar olacaktır.
Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyen üyelerimiz, www.tesk.org. tr adresinden protokolün tam metnine ve eklerine ulaşabileceklerdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA