• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Defter Beyan Sistemi ZEKERİYA MUTLU

Defter Beyan Sistemi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.05.2018, 00:00

Serbest meslek erbabları kadar, basit usule tabii olan esnaf sanatkarlarımızı da yakından ilgilendiren Defter Beyan Sistemi yürürlüğe girmiştir.
17 Aralık 2017 tarih ve 30273 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Genel Tebliğ ile gündeme gelen Defter Beyan Sistemi, kayıtdışı ve sahte fatura kesiminin önlenmesini hedeflemektedir.
Öte yandan, Defter- Beyan Sistemi işlemleri basitleştireceği için esnaf sanatkarlarımız açısından süreci kolaylaştıracak, üyelerimizin hatalı işlem yapmalarını da önleyecektir. 2018 yılı ile birlikte uygulanmaya başlayan sisteme basit usulde çalışan esnaf sanatkarlarımızın girmesi gerekmektedir.
Basit usule tabii esnaf sanatkarlarımıza Defter- Beyan Sistemi'ne geçmeleri için Eylül sonuna kadar süre tanınmıştır. Üyelerimiz 30.09.2018 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek, alış-satış ve giderlere ilişkin üçer aylık kayıtlarını Ekim sonuna (31.10.2018) kadar sisteme girebileceklerdir.

KİMLER KULLANACAK

Defter Beyan Sistemi'ni serbest meslek erbapları, işletme hesabı esasına göre defter tutanların yanısıra, Basit Usule tabi çalışan esnaf sanatkarlarımız da kullanacaktır.
Basit usule tabi mükellefler, bağlı oldukları Meslek Odaları veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler aracılığıyla müracaatlarını yapabileceklerdir.
Basit usule tabii esnaf sanatkarlarımız müracaatlarını kendileri yapmak isterlerse, https://www. defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapabileceklerdir.

YENİLİKLER GELİYOR

Bu sistem ile üçer aylık dönemler itibarıyla basit usul mükelleflerinin alış ve satış belgelerinin sisteme girişlerinin yapılması zorunluluk haline getirilmiştir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile görüşmeler neticesinde defter beyan sistemi ile ilgili bir eğitim programı gerçekleştirmiştir.
Birlik Plaza'da gerçekleştirilen eğitim ile İESOB'ye bağlı odaların genel sekreterleri ve muhasebecilerine gereken bilgiler aktarılmıştır.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan, Grup Başkan Vekili sayın Abdullah Karaboyacı'nın katılımlarıyla oda genel sekreter ve muhasebecilerine, sisteme kayıt, giriş ve beyanname doldurulmasıyla ilgili bilgiler verilmiş, gelen sorular ayrıntılarıyla cevaplandırılmıştır.
İlgili esnaf sanatkarlarımız odalarına müracaat ederek yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.

TAŞIMACILIKTA YENİ DÜZENLEME

Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verdiği talimat doğrultusunda, Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde bir düzenleme yapılmış ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yeni düzenleme ile A1, B2 ve D2 yetki belgesini amacı dışında kullananlara ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecektir. Bu uyarılar 3 bin 950 lira yatırılarak kaldırılabilecektir.
Taşıtlarını yetki belgesi amacı dışında kullandıranların 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA