• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf camiası yine farkını gösterdi ZEKERİYA MUTLU

Esnaf camiası yine farkını gösterdi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.06.2018, 00:00

Geçtiğimiz günlerde İzmir'de tatsız bir olay yaşanmıştır. Balçova -Urla hattında çalışan bir minibüste şoför seyir esnasında yaşlı bir yolcuya kaba davranışlarda bulunmuştur. Ne var ki, esnaf örf ve adetleriyle bağdaşmayan bu tavra Urla Şoförler ve Otomobilciler Odası yöneticileri duyarsız kalmamışlardır. Oda yöneticileri, Urla Birlik Kooperatifi iç tüzüğü gereği aracı üç gün kapatmış, şoförü de 15 gün çalışmaktan men etmişlerdir. Konuya İzmir Birliği de gereken hassasiyeti göstermiştir.
Olay İESOB Disiplin Kurulu'na da intikal ettirilmektedir. Ayrıca Oda başkanımız Günay Öz'den yaşlı çifti bulmalarını ve hatalı şoföre özür diletmelerini de rica ettim.

AHİLİK KURALLARI

Esnaf sanatkarlar geçmişten bu yana Türk toplumunda farklı bir konuma sahiplerdir. Anadolu Selçuklularından, genç Cumhuriyete kadar Türk toplumunun belkemiğini oluşturmuşlardır. Ekonomik alanda sağladıkları katma değerin yanı sıra, sosyal ve kültürel yaşamda da topluma yön veren, birlik ve bütünlüğün korunmasına destek veren konumda olmuşlardır. Bin yıllık geçmişe dayanan ve esnaf sanatkarların felsefesini oluşturan Ahilik Kuralları, geçmiş dönemlerde toplumun sosyal ve idari yaşamını da düzenlemiştir. Ahi teşkilatlanmaları Osmanlı'nın devlet yapılanmasına örnek olmuş, Orhan Gazi, 1. Murat gibi pek çok Osmanlı büyüğü ve padişah Ahi Evran Ocağı'nda Ahi terbiyesini, Ahi ahlakını alarak yetişmişlerdir.
İşte tarihten gelen bu güzel özellikleri özümseyen esnaf sanatkarlarımız, günümüzde de ulusal bütünlüğün ve sosyal huzurun sağlanmasında önemli roller üstlenmektedirler.

TEŞKİLATIN HASSASİYETİ

Dolayısıyla, toplumda böylesine farklı bir yeri olan esnaf sanatkarlarımızın doğrudan halka sundukları hizmette sevgiyi, saygıyı, dayanışmayı, tüketici memnuniyetini gözetmeleri de bir zorunluluk haline gelmektedir.
İşte bu düşüncelerle esnaflığa yakışmayan, hoşgörüden, sevgiden ve saygıdan uzak bu davranışları Urla Şoförler ve Otomobilciler Odası yöneticileri affetmemişlerdir. İşte bu düşüncelerle İzmir Birliği de olaya hassasiyetle yaklaşmaktadır.

MÜNFERİT BİR OLAY

Tabii ki yaşananlar münferit bir vakadır.
İzmir'de her önüne gelen yolcu taşımacılığı yapamamaktadır. Araçlarımızda psiko teknik analizden geçen, sabıkası bulunmayan, eğitim almış şoförlerimiz çalışmaktadır.
Yolcuların güvenliği, konforlu seyahati ve rahatı bizim için çok önemlidir. Böyle istenmeyen olaylar ve davranışlar zaman zaman her kesimde ve her yerde yaşanabilir.
Ancak bizim görevimiz de bu tür olayların tekrarına müsaade etmemek, kendini bilmez birinin tüm esnaf sanatkar camiasını töhmet altında bırakmasını önlemektir.

GÜVENİLİR İNSANLAR

Esnaf sanatkarlar sevgisi, hoşgörüsü, müşteriye saygısıyla bilinen bir camiadır.
Güleryüz ile hizmet verir, insan sevgisini içinde yaşatırlar. Bu yüzyıllardır böyledir.
Ahilik geleneklerimiz tüketici memnuniyetini, müşteriye saygıyı ilke edinmemizi emreder. Bu vasıflarıyla esnaf sanatkarlar Türk toplumunun güvenilir insanları, temel dayanakları olmuşlardır. Bu münferit ve üzücü olay en başta esnaf yöneticilerini yaralamıştır. Ancak oda yöneticilerimiz olayın üzerine hassasiyetle gitmiş, gerekeni yaparak kamuoyuna esnaf sanatkarların gerçek özelliklerini ve güzel hasletlerini hatırlatmışlardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA