• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Radyonun 88 yılı

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.05.2015, 00:00
6 Mayıs günü ilk resmi radyo yayınına başlamamızın 88'inci yılını kutladık.
Aslında TRT stüdyolarında ayın 2'sinde bir gala gösterisiyle başladı kutlamalar. TRT Müzik televizyondan, TRT FM radyodan naklen yayınladı bir buçuk saatlik yayını. Eski, yeni bir çok TRT çalışanı, prodüktör, disk jokey bir aradaydık...
Sonraki günlerde de Beşiktaş Vapur İskelesi'nin karşısındaki alanda kurulan ve içerisi görülebien, yayının dışardan dinlenebildiği cam odalarda devam etti kutlamalar...
Radyo yayınları 88 yaşına basarken ben de radyoculukta 50'inci yılımı dolduruyordum. Benim radyo serüvenim 50 yıl önce henüz TRT kurulmamışken 1965'te İzmir İl Radyosu'nda başlamıştı.
Haftada bir gün "Plaklar Arasında" programını hazırlar ve sunardım. 1967'de açılan sınav sonrası ise resmi olarak prodüktör oldum.
Biz radyoyu sihirli bir kutu olarak görürdük. Kulağımızı dayar dinler, onunla hayal kurar, onunla ulaşırdık uzaklara... Radyo şarkı, türkü demekti.
Ajans haberleri, maç yayınları, tiyatro, Arkası Yarın ve Çocuk Kulübü demekti.
Işığı yandığında gözlerimiz parlar, lambasının ısınmasını bekler, sesi gelince mest olur, tozlanmasın diye evimizin baş köşesinde dantela örtüler altında korurduk radyomuzu.
Bizden önceki kuşaklar radyoya Ajans derlerdi. Çocukluğumda Orhan Boran'ın Yuki'si, Sulhi Garan'ın, Muvakkar Ekrem Talu'nun ve Halit Kıvanç'ın maç spikerliği, Ali Barçın'ın İzmir radyosunda ki, "Cherry Pink" ile başlayan Spor haberleri, Orhan Hançerlioğlu'nun "Hikaye Saati", İpana'nın yarışmaları, Fecri Ebcioğlu'nun, Engin Arman'ın İstanbul, Erkan Özerman'ın Ankara Radyosu'ndan hazırladıkları müzik programları, Yurttan Sesler Korosu bende önemli izler bırakmışlar.
Bir de 60 ihtilalinden sonra ki Yassı Ada duruşmaları...
Dünyada ilk radyo yayınının 1909'da Paris'te yapıldığı biliniyor. Bizde ise 1923'de.
Ama ilk resmi radyo yayınımızın tarihi 1927 yılının Mayıs ayı. Amerikan kökenli bir belgede 1 Mayıs, İstanbul'da yayınlanan bazı gazetelere göreyse 4-5 ya da 6 Mayıs 1927... Yer: İstanbul Büyük Postanesi.
"Alo alo, muhterem samiin... Burası İstanbul Telsiz Telefonu... 1200 metre tul-u mevç, 250 kilosaykıl... Bugünkü neşriyatımıza başlıyoruz."
1927 yılında bugünkü Hasdal'da, 5 KW'lık vericinin hemen yanı başında ki stüdyoda bazı kaynaklara göre Eşref Şefik'in, bazılarına göre Sadullah Gazi Evranosoğlu'nun seslendirdiği bu anonsla başlar radyo yayınlarımız. 88 yıllık radyo yayıncılığının son 50 yılında ben de zaman zaman içinde oldum. İzmir Radyosunda disk jokeylikten, TRT prodüktörlüğüne, maç spikerliğinden, 1993'te Show Radyo'da yöneticiliğe kadar değişik rollerde... Daha sonra değişik zamanlarda TRT FM'de hazırlayıp sunduğum programlarla...
1993'te ilk özel radyolardan Show Radyo'da yayın yönetmeni olarak yöneticilik yaparken, yayını otomasyonla Paris'ten yapıyor, burada ürettiğimiz özel programları her gün kargo ile Paris'e yolluyorduk. Hazırladığımız playlist bilgisayarlar yardımıyla yayına giriyordu. Radyoculukta yeni bir dönem başlamıştı. Özel radyolarda naklen futbol maçı yayınını da o yıl Bursa'da oynanan Bursaspor-Fenerbahçe maçıyla Show Radyo'da ben başlattım...
Son olarak 2009'da Aysun'la birlikte TRT FM'de Salı akşamları program yaparken Amerika'dan, Asya'ya, Afrika'dan Avustralya'ya kadar dünyanın her köşesinde dinlenebilmenin ve oralardan bizi arayanlarla konuşabilmenin heyecanını yaşamıştık. Bir yayın odasından tüm dünyaya seslenebilmenin mutluluğunu düşünebiliyor musunuz!
Radyoculuğun bellekte bıraktığı izi, ses ve nefesi unutmak mümkün değildir...
Bu arada Beşiktaş'taki TRT çadırında Ozan Sağdıç'ın Ankara Radyosu'nda 40'lı-50'li ve 60'lı yıllarda çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi vardı. Olağanüstü bir radyo tarihi arşivi. Umarım usta fotoğrafçı bu fotoğrafları TRT'nin sponsorluğunda bir kitap haline getirir...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA