• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Patlıcan dizme

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27 Ağustos 2010
1 kg. patlıcan
500 gr. köftelik kıyma
2 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
2 adet domates
4-5 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı Orkide margarin

Patlıcan dizme Mardin yöresine ait bir yemek. Bu yemeği isteğe göre yeşil kabak ile de yapabilirsiniz. Muhteşem bir tada sahip olan bu yemek için uzun, düz ve hafif kalınca patlıcanları seçmenizde yarar var. Gelelim yemeğimizin tarifine... Patlıcan dizme için patlıcanları yıkadıktan sonra, alacalı soyalım. Alt kısmının bütünlüğünü bozmadan üst kısımları boyuna birer parmak aralıklarla dilimleyelim. Soğanı kıymanın içine rendeleyelim. Tuz ve karabiber ilave edip, yoğurduktan sonra uzun köfteler hazırlayalım. Patlıcan dilimlerinin aralarını köftelerle dolduralım. Hazırladığımız patlıcanları yağlanmış tepsiye dizelim. Patlıcanların üzerine dilimlenmiş domates ve sivri biberleri yerleştirelim. 180 dereceye ayarlanmış fırında patlıcan yumuşayıp, köftelerin üstü hafif kızarıncaya kadar pişirelim. Diğer tarafta domates salçasını 1 su bardağı sıcak suda eritelim. Hazırladığımız salçalı suyu patlıcanların üzerinde gezdirelim. Margarin ve tuz ilave edelim. Tekrar fırına koyup, köftelerin üzeri tamamen kızarıncaya kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. (Dilerseniz lavaş ile dürüm yaparak da servis yapabilirsiniz.) Afiyet olsun.

Kars ketesi


4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 çay bardağı süt
1,5 çay bardağı su
1 adet yumurta
İç harcı için:
2,5 su bardağı un
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
Tuz

Bir tencereye sıvı yağı dökün. Yağ ısınınca unu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak unu kavurun. Daha sonra ocaktan alıp soğutun. Karıştırma kabına unu koyun, tuzu, kuru mayayı, yumurtanın akını, suyu ve alabildiği kadar ılık sütü dökün. Kulak memesi kıvamına gelince tezgaha alıp yoğurun. 3 dakika kadar dinlendirdikten sonra hamuru 5 adet bezeye bölün ve elinizle bastırarak avuç içinden biraz büyük olacak şekilde yayın. Hazırladığınız iç harcın hepsini üzerine paylaştırıp hamurun kenarından yavaş yavaş içe doğru bir noktada buluşturduktan sonra ters çevirip, elinizle bastırarak avuç içi büyüklüğüne getirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip, üzerine yumurta sarısı sürüp, çatal batırarak desenler yapıyoruz. Dilerseniz kalburabastı gibi rendeyle de şekil yapabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.