1 kg. kıyma2 yumurta
3-4 dilim bayat ekmek içi
1 çay bardağı kaşar peyniri
2 soğan
Köfte baharı, tuz
İç pilav için:
1 su bardağı baldo pirinç
Yarım su bardağı sıcak et suyu
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
2 soğan
1 çay bardağı kaşar peyniri
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık, kuş üzümü
Yenibahar, karabiber, tuz
Üzeri için:
3 kare milföy hamuru
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı Orkide sıvı yağ
1 tatlı kaşığı susam
Dalyan köftenin değişik bir stili olan iç pilavlı tarifi için ilk olarak köftesini hazırlayacağız. Köfte için ekmeklerimizi ufalayalım. Ardından soğanları soyup rendeleyelim. Kıymamızı çukur bir kaba alalım. Soğan, ekmek, yumurta, peynir, tuz ve köfte baharını ekleyip yoğuralım. Pilav için, pirinci yıkayıp süzelim. Soğanları soyup kıyalım. Sıvı yağı tencerede kızdırıp soğanı kavuralım. Pirinç, et suyu fıstık, üzüm, tuz, yenibahar ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağını kapatalım. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim. Ocaktan alıp rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim ve harmanladıktan sonra ılınmaya bırakalım. Köfte hamurunu büyük bir tepsinin içinde 1 cm. kalınlığında olacak şekilde dikdörtgen şeklinde yayalım. Kenarına pilavı ekleyip rulo şeklinde saralım. Üzerine fırça ile sıvıyağ sürüp yağlanmış tepsiye yerleştirelim. Milföy hamuru şerit ve yıldız şeklinde kesip üzerine süsleyelim. Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim ve önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Çikolatalı sorbe
3 su bardağı su
1+1/4 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı bal
1/3 su bardağı çikolata
2/3 su bardağı kakao
1 paket vanilya
Derin bir tencerede 3 su bardağı su, toz şeker ve 3 çorba kaşığı balı karıştırın. Kısık ateşte şeker eriyinceye dek kaynatın. Sonra hızlı ateşte iki dakika daha kaynatın. Daha sonra ocağı kısarak 5 dakika daha kaynatıp, tencereyi ateşin üzerinden indirin. Küçük parçalara ayrılmış çikolatayı ekleyin. Çikolata suyun içinde eridikten sonra vanilya ve kakaoyu da ilave edip, iyice karıştırın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ılınıncaya kadar bekletin. Ilındıktan sonra buzdolabında bir saat tutun. Ardından buzdolabından çıkarıp, iyice karıştırın ve kabı buzluğa yerleştirin. Bir saat aralıklarla sorbeyi buzluktan çıkarıp, karıştırdıktan sonra tekrar buzluğa koyun. Sorbe kıvamına geldikten sonra buzlukta bekleterek, soğutulmuş kuplar içinde servis yapın. Afiyet olsun.
