4 bardak pirinç 250 gr. asma yaprağı
4 adet soğan
1 bardak zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım demet nane
25 gr. dolma fıstığı
200 gr. vişne
25 gr. kuş üzümü
Karabiber
Kimyon
Tuz
Farklı tatlar arayanlar için çok özel bir tarif yazıyorum bugün: Vişneli yaprak dolması. Bu yemek için salamura yapraklarını suda bekletelim. Tek tek temizleyip süzmeye bırakalım. Eğer taze yaprak kullanacaksanız tencereye su koyup kaynatın; içine yaprakları atıp 2-3 dakika kaynayan suda tutun ve süzgece bırakın suları süzülsün. Diğer yandan pirinci ayıklayalım ve yıkayıp süzeim. Soğanları ayıklayıp küçük küçük doğrayalım. Maydanoz, nane ve dereotlarını yıkayıp sapları ile çok ince doğrayalım. Kuş üzümlerini ayıklayıp ılık suda bekletelim. Vişne saplarını ve çekirdeklerini ayıklayıp süzülmeye bırakalım. Genişçe bir tencerede zeytinyağında soğanları kavuralım, hafif pembeleşince pirinci de katalım. Ardından fıstığı ilave edip birkaç dakika da onunla kavuralım. Sonra üzümleri, 1-2 dakika ara ile nane, maydanoz ve dereotunu, tuzunu atıp karıştıralım. Yarım bardak sıcak su ekleyip çok kısık ateşte hafif diri kalana kadar suyunu çektirelim. Hazırladığımız bu içi, yapraklara sararken ortalarına birer vişne yerleştirelm ve tencereye dizelim. Üzerine porselen bir tabak koyup; tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 15 dakika pişirelim. Yarım sıkılmış limon ve bir kaşık zeytinyağını karışımını ocaktan aldığımız dolmaların üstüne dökelim. Tencerenin kapağını aralık bırakıp soğuyunca servis tabağına alalım. Limon dilimleri eşliğinde servis yapalım. Afiyet olsun.
Amasya tatlısı
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı toz şeker
Alabildiği kadar un
Yarım paket kabarma tozu
2 çorba kaşığı margarin
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Hindistan cevizi
Amasya tatlısı için öncelikle geniş bir kapta yumurtaları çırpın. Yoğurt, sıvı yağ ve erimiş margarini ekleyin. Şekeri, unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş karıştırın. Son olarak cevizi de ilave edip yoğurun. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartıp hafifçe yassılaştırın. Daha sonra yassı hamurları yağladığınız fırın tepsisine dizin. Hamurların üzerine çizikler yapın. Önceden orta derecede ısıtılmış fırında pişirin. Fırından aldıktan sonra tatlı sıcakken üzerine kaynatıp ılıttığınız şerbeti dökün. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
